söndag 8 april 2018

Argentinsk middag hos familjen B-J

Våra vänner har flyttat från Bälinge till en större stad. Det var väldigt fint i Bälinge, men visst är det väldigt mycket enklare att ta sig till den nybyggda fräscha lägenheten som de har flyttat till. 
Först tog vi oss dock till min lilla mamma som bor i samma stad.
Nu är mamma dessvärre ganska rejält dålig och jag är inte alldeles bekväm med åt vilket håll det verkar utveckla sig....
Arvid tyckte att det var obehagligt att se, vilket man inte kan säga så mycket om, det är jobbigt att se någon som tidigare alltid haft någon snabb replik på gång, ligga mer eller mindre i dvala. Sigrid reagerade tvärtom, hon ville sitta nära och förhöra sig om hur mormor kände sig. Mormor försökte svara men somnade mellan varven mitt i en mening. Efter besöket försökte vi förklara för Arvid, som kanske hade litet skuldkänslor för hur han känt, att vi reagerar olika inför olika saker och inget är ju mer rätt eller fel. Att det är viktigt att man är ärlig mot sig själv. Och att det faktiskt är ok.
Efter 40 minuters promenad var vi så framme hos familjen B-J, här pappa P., mamma D. och sonen A. på bild. D. och jag har varit kollegor, men vi trivdes så bra ihop att det inte fanns någon anledning att avbryta kontakten när hon slutade. Att familjerna trivs väldigt bra ihop underlättar onekligen. 
 Det finns en 4:e person i familjen N. Han gjorde stor succé under kvällen hos våra barn med någon luftpump. Jag begrep ungefär hälften. 
För att vi ska hinna umgås lagar familjerna mat gemensamt. Riktigt roligt! Argentina stod på repertoaren!
Denna gång stod jag och P. för förrätten.
Hemma hos oss är detta att betrakta som finskuret. Som jämförelse kan jag säga att någon anser att en vitkål delad mitt itu är att betrakta som närmast finhyvlad vitkålssallad....
 Utan att gå in på detaljer kan jag meddela att under kvällen introducerades vi i ett helt nytt finfördelningssystem.... :)
 Bordet var dukat i svart, gult och gammelrosa. Otroligt vackert. Svarta och gula fjädrar utgjorde servettringar!
 
De större rosa äggen var gåsägg! 
 Tre av barnen spelade en del...Fast de gjorde sedan efterrätten, en kladdkaka med chili! Starkt men gott!

Carpaccio på Pilgrimsmusslor
(recepet är från årets mästerkock)
16 färska pilgrimsmusslor (vi hade lätta frysta, enklare att skiva), tunt skivade
2 mango, finhackade
2 gurkor (urgröpt inte och finhackat)
1 knippe gräslök, finklippt 
0,5 röd chili, finhackad
1 lime
2 msk krasse
6 skivor rågbröd, skurna i små tärningar
100 g saltat smör, skirat
flingsalt svartpeppar
Häll på limesaften på pilgrimsmusslorna i skålen. Vänta 3-4 minuter. Lägg upp pilgrimsmusslorna tätt bredvid varandra på ett stort fat. Strö över mangotärningar, gurktärningar, gräslök och chili. Strö flingsalt och peppra. Lägg på rågbrödet och krassen. Häll över det varma brynta smöret. Servera genast.

Anders och D. stod för huvudrätten: Snabba empanadas

1 kg nötfärs
2 st gul lökar
4 klyftor vitlök
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 tsk chiliflakes
2 tsk torkad oregano
2 tsk salt
2 krm svartpeppar olja, till stekning
4 st smördegsplattor
2 st ägg
Till servering chimichurri Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek löken i olja i en stekpanna på medelvärme i 1 minut. Tillsätt köttfärsen och alla kryddor och stek tills köttfärsen har fått fin färg. Ställ åt sidan så länge. Kavla ut smördegsplattorna på ett mjölat underlag tills de är cirka tre gånger så stora. Skär ut cirklar ur smördegen, använd en liten assiett som mått. Knäck ägget i en skål och vispa upp det ordentligt med en gaffel. Lägg en klick färs i mitten på varje smördegsrundel och pensla uppvispat ägg runt om. Vik ihop och nyp ihop kanterna ordentligt så att det inte finns några luftbubblor kvar. Lägg alla empanadas på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med det vispade ägget. Grädda dem i mitten av ugnen tills de får en fin gyllene färg, cirka 10 minuter. Servera med chimichurri.

Chimichurri.

2 st vitlöksklyftor
2 dl färska oreganoblad
0,5 st röd chili(är den mild kan du öka mängden)
1 dl god olivolja
2 msk god rödvinsvinäger
0,5 tsk strösocker salt och grovmalen svartpeppar
Hacka vitlök och oregano mycket fint. Kärna ur chilin och finhacka även den. Blanda allt i en skål och slå över olja, vinäger och socker. Blanda ordentligt och smaka slutligen av med salt och peppar. 
Förrätten korades till kvällens snyggaste rätt. Och huvudrätten till den godaste!
Tack för en suveränt trevlig kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar