måndag 9 oktober 2017

Laga mat med vänner på Al dente - Lenas version

Min väninna C. fyllde jämnt i somras, varvid min andra barndomskompis J. och jag kläckte den fina idén att vi skulle ge en present i form av att laga mat ihop. J. hittade Al dente på Roslagsgatan 33.
 Anders och jag hade införhandlat olika viner som skulle räcka både under såväl matlagning som under själva middagen.
Vi körde faktiskt helt efter resturangens rekommendationer, förutom en, vin santo till dessert som inte hade efterfrågats:
                             
Ca'Montini Ca'Montini 99:-/st Prosecco Extra Dry, 750 ml
Barbera del Monferrato 109:-/st, Livio Pavese, 750 ml
Tommasi Graticcio Appassionato Tommasi Graticcio Appassionato 89:-/st 750 ml
Monti Garbi Monti Garbi 119:-/st Ripasso, 750 ml
Tommasi Adorato Tommasi Adorato 89:-/st Appassionato, 750 ml 
Ruffino 149:-/st Vinsanto Serelle, 375 ml
 Efter en aperitive bestående av bröd med olivolja, vitlökscreme eller pesto samt proseccon var det dags för matlagningen.
 Meny:
Antipasto         Krispig bruschetta med karamelliserad rödlök och en mascarponekräm
Primo                Risotto med Karl Johansvamp och olika ostar
Secondo        Salsiccia al limone – Italiensk korv från grunden där ni mal kött, kryddar med t ex parmesan och citron, stoppar och ugnssteker
Contorno         Peperoni gratinati - ugnsgratinerad paprika med parmesan och örter, doftar och smakar fantastiskt
Dolce                Gelato - italiensk glass som ni gör i glassmaskin. Ett förslag är att vi gör äppelglass som vi toppar med karamelliserade äpplen och serverar med kolasås med smak av kanel
Jag och Sigrid valde att göra Salsiccia al limone, den italienska korven.
Vi hade hoppats på att få göra den innan och blev därför mycket glada då ingen annan tycktes vara inne på samma tanke. Sigrid hade sett hur man gjorde korv i en julkalender för några år sedan. Hon hade därför klurat ut att hon ville använda plasthandskar medan vi höll på.
Jag har läst om att göra korv i någon kokbok, men har känt mig för feg för att våga testa själv. Nu kommer vi nog att faktiskt att våga testa detta!
Visst ser den häftig ut!
C. och S. gjorde Peperoni gratinati - den ugnsgratinerade paprikan 
Litet ledning på vägen.
Detta ser ju också väldigt gott ut! 
Anders och Arvid fick göra två rätter: Krispig bruschetta med karamelliserad rödlök och en mascarponekräm samt  risotto med karl johansvamp och olika ostar. De hade faktiskt velat göra risotton. Anders brukar göra risotto hemma ganska ofta. Därför tyckte han att det vore roligt att tillaga den under övervakning av ett proffs.
Det var ganska mycket som stod i receptet. 
 Anders och Arvid var de enda som var i behov av spisen. Två av oss övriga grupper hade ugnsbehov. 
 J. och C.uttalade verkligen en vilja att göra glassen redan från början. Sedan kom de på att det kanske barnen ville göra, varför de erbjöd dem att testa. Men Arvid och Sigrid ville ju göra korv respektive risotto så det var verkligen inget problem med dem att någon annan skulle göra glassen.
 Sagt och gjort...
 Stor koncentration.
 Vi får mycket lovord från skolorna att både Arvid och Sigrid har ovanligt lätt för att koncentrera sig, även då det är stimmigt i klassrummen. Deras koncentrationsförmågor märktes inte minst denna kväll, De var riktigt riktigt duktiga!
 Sigrid hjälpte C. och S. då vår korv var inne i ugnen. Både hon och Arvid hade minst lika roligt som oss vuxna. 
Det ÄR en otroligt trevlig umgängesform detta att laga mat tillsammans. 
Arvids och Anders rätter tog längst tid - men det var ju för att de hade två rätter. Ja glassen körde på medan vi hade börjat äta, men den skötte ju sig själv mesta tiden. 
Sigrids och min korv! 
 Anders och Arvids Bruschetta! 
 Anders korkar upp tredje (eller om det är fjärde) vinet för kvällen.
 Han är en riktig pärla!
 C.s och S.s ugnsgratinerade paprika 
 Herrarnas glass!
 Jonas hade skrivit ett tal på italienska om C.s uppväxt som granne med honom. Mycket bra (han översatte den också så att vi kunde ta del av den). 
En otroligt trevlig kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar