onsdag 9 augusti 2017

Veckans druva: Chardonnay

Chardonnay behöver väl knappast någon närmare presentation? Att det är en druva som dyker upp i vita viner men även mousserande viner känner vi till.
Den första gång druvan med säkerhet omnämns i skrift är 1865-1890. Det var i byn La Roche-Vineuse i Saône-et-Loire som man skrev att "chardonnet" ger de bästa vinerna - något som många nog håller med om än idag!
Fram till i slutet av 1800-talet blandade man till och ifrån ihop chardonnay med pinot blanc - druvsorterna har många morfologiska likheter.
DNA-analyser visar att chardonnay är en naturlig korsning av pinot noir och gouais blanc.
Chardonnay själv är i sin tur förälder till ett antal druvsorter.
Chardonnay har egentligen inte så mycket av egen personlighet. Det blivande vinets doft och smak avgörs mycket av vinodling och vinmakning.
I franska Chablis blir syran tydlig och toner av gröna äpplen är vanliga. Har drar chardonnay nästan åt sauvignon blanc-hållet till.
I Kalifornien blir alkoholhalten hög och syran mindre märkbar. Vinerna är fylliga och har toner av tropisk frukt. En smörig och vaniljartad ton är vanlig.
Var hittar vi chardonnay på för andra ställen? Ja, nästan överallt där vinrankor växer. Chardonnay - en världsmedborgare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar