onsdag 29 mars 2017

Veckans druva: Cienna

Cienna är en rödvinsdruva som har sitt ursprung i Australien. Det var 1972 som AJ Antcliff korsade druvsorterna sumoll och cabernet sauvignon vid Merbein Station i Victoria.
Tanken var att skapa en druvsort som klarar Australiens varma och torra väderförhållanden. Ja, dessutom skulle druvsorten vara av god kvalitet.
Cienna kräver rikligt med värme för att tanninerna inte ska bli för tuffa. Även med god värmetillgång kan dessa tanniner bli i tuffaste laget.
Brown Brothers har lyckats göra ett lätt pärlande rödvin med låg alkoholhalt som bör serveras lätt kylt - och som då inte har en tanninnivå som får tandhalsarna att protestera!

1 kommentar:

  1. Vad ni lär mej! Kanske inte kommer ihåg allt, men en del fastnar i alla fall.
    För mej blir det naturligtvis spanska viner nu.
    Ha det bra!

    SvaraRadera