måndag 31 oktober 2016

Familjen J på middag

Halloweentider och vi har bjudit in våra goda vänner familjen J på en middag.
I år struntade vi vuxna i att klä ut oss. Men barnen kompenserade mer än väl för våra uteblivna förklädnader.
Dukningen var en riktig fullträff! Men å andra sidan - det är vi tack vare Lena väldigt bortskämda med. Jodå, övriga tre bidrar vi med - till och från. Men det är Lenas förtjänst att våra dukningar blir så fenomenalt bra!
Fyra vuxna och fem barn runt vårt ekbord.
"Vilken öl var nu godast?"

söndag 30 oktober 2016

Tre olika öl

När våra goda vänner familjen J (mer om detta imorgon) var på besök provade vi ett antal olika öl- och cidersorter. Här följer tre av ölsorterna.
Weihenstephaner Hefe weissbier, Tyskland, nr 1526, 21,90 kr.
Veteöl med inslag av citrus, honung och lite kryddor. Fruktigt och gott!
Oppigårds Indian Tribute, Sverige, nr 1415, 23,00 kr.
Mycket aromatisk indian pale ale med inslag av apelsiner och koriander. Tydlig beska. Trevligt!
Yeti Imperial Stout, USA, nr 1667, 38,90 kr.
Amerikansk stout med stor fyllighet. inslag av mörk choklad, kaffe, tjära och plommon. Smakrikt!

lördag 29 oktober 2016

Kriek Boon i två olika skepnader

Kriek Boon i två olika varianter
Gillar Belgiens spontanjästa öl. Den torra och syrliga tonen som är inbäddad i körsbärsbitterhet är mycket tilltalande! Inser att jag rent allmänt är svag för körsbär.
Den mindre av flaskorna finns på Systembolaget (Oude Kriek Boon, nr 1673, 55 kronor). Den större flaskan är inköpt i Bryssel i juni i år. Goda båda två, men den större flaskan vann nog ändå!

fredag 28 oktober 2016

Servettbrytning: Pumpan

Duka med servetter som pumpor på halloween! PumpanVik servetten längs båda diagonalerna, veckla upp.
Vänd på servetten och vik servetten längs mitten på båda sidorna, veckla upp.
Vik samman servetten till en mindre kvadrat, se bilderna.
Vik den övre vänstra sidan av kvadraten över den högra. Vik in den yttersta kanten mot mitten.
Vik samma kant från andra sidan, den yttersta kanten mot mitten.
Vik tillbaka kanten till högra sidan och gör likadant med den vänstra sidan.
Vik in de högra och vänstra hörnen samt de högst upp och längst ner på servetten så att servetten ser litet "rund och pumpalik" ut.

torsdag 27 oktober 2016

Veckans vintips: Orballo Albariño 2014

Orballo Albariño 2014, Rias Baixas, Spanien, nr 2696, 94 kr.
Ett friskt och fräscht vitt vin i höstrugget i slutet av oktober? Hur tänkte de nu? Jo, vi håller med. Detta vin gör sig bäst under vår eller sommar. Men med lämplig mat till och en liten blygsam höstsol som lite försiktigt tittar fram så fungerar det också.
I doft och smak hittar vi inslag av ananas, citrus och lite örter. Friskt och fräscht, som sagt!

onsdag 26 oktober 2016

Veckans druva: Hárslevelü

Hárslevelü, som betyder lindblad på ungerska, är en vitvinsdruva med ett ursprung i just - Ungern. I skrift nämns druvan första gången år 1744.
DNA-analyser visar att hárslevelü är släkt med furmint, även det en ungersk druvsort. Hárslevelü i sig har använts för att ta fram druvsorterna ezerfürtü, kabar och zefir.
Det finns envisa rykten som säger att både hárslevelü och furmint skulle ha italienskt ursprung. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att så skulle vara fallet.
Viner gjorda på druvsorten hárslevelü blir ofta aromatiska med en delikat kryddighet. Vinerna är trogna druvsortens namn och uppvisar inslag av lind.
I de söta Tokaji-vinerna bidrar hárslevelü med en parfymerad ton som furmint inte uppvisar.
Går vi utanför Ungern hittar vi odlingar med hárslevelü i Slovakien, Rumänien och Sydafrika.

tisdag 25 oktober 2016

Vin- och vattenkaraffer

På musée d'Orsay fanns några pampiga karaffer varför jag låter veckans dukningsdetalj bli just det.
Vad är det som gör att man väljer en specifik karaff?

  • Det estetiska, man vill att den ska se snygg ut.
  • Funktionen: Att den är både lätt att hålla i och hälla ur
  • Stabilitet att den står stadigt
Karaffens historia når tillbaka till den gamla grekiska och romerska kejsartiden. Men de på bilden härrör från Art Nouveau, sent 1800- till tidigt 1900-tal.

måndag 24 oktober 2016

Paris del 3.

 
 Ny dag med nya strapatser. Nu skulle vi till musée d'Orsay.
 Seine en solig dag i oktober är ju inte helt fel.
 Då vårt hotell var ganska långt från museet valde vi att ta med oss väskorna. Ett ganska riskfyllt företag skulle det visa sig. Man fick (självklart) inte ta med väskorna in på museet. Men det fanns heller inga boxar att ställa dem i. En museivakt visste på råd han tipsade om en butik i närheten som skulle kunna förvara våra väskor, mot en mindre betalning, under vår vistelse.
Så skönt.
Över lag måste jag säga att jag tyckte att vi blev väldigt väl bemötta. Nu är jag ingen van Parisresenär (fyra gånger med denna) men jag har nog egentligen aldrig drabbats av den "kända" parisiska snorkigheten. Antingen har jag haft tur eller så finns den helt enkelt inte. 
 Vi intog lunchen på museet som tidigare var en tågstation. Det senare framgår av fönstret i bakgrunden.
Gåslever (och kolsyrat vatten denna gång) med tillbehör. Mycket gott. 
 Museets samlingar innehåller främst fransk konst från 1848 till 1915 i form av målningar, skulpturer, möbler och fotografier.
 ...och art nouveau från hela världen....
 
 
 Dessa stolar var från Finland. 
 Man hade även en utställning från 2a franska kejsardömet, under kejsar Napoleon III, 1852-1870, mellan andra republiken och tredje republiken i Frankrike.
 Utanför slöt D. upp och visade oss till en tesalong, Ladurée, som vadar i macarons. Jag köpte sedan hem 15 stycken i en fin kartong till övriga familjemedlemmar.
Porslinet var specialbeställt för salongen.
 Mycket trevligt.
Tesalongernas salong började Ladurée 1862, när
Louis Ernest Ladurée, en mjölnare grundade ett bageri i Paris under det att Baron Haussmann gick lös på att bygga de stora boulevarder i Paris på kejsar Napoleon IIIs befallning (för att minimera risken för upplopp och underlätta för militären att tåga in vid behov) Ladurée gavs nu möjlighet att omvandla sitt bageri till ett konditori.
Konditoriets dekoration utfördes av Jules Chéret, en dåtida berömd affischkonstnär. Succen var ett faktum
En otroligt trevlig resa!

söndag 23 oktober 2016

Paris del 2.

 En tämligen solig dag mötte oss dagen därpå. Vi började morgonen med en frukost på en uteservering vid Place des Vosges.
Därefter hade vi tänkt ta oss till ett museum med Art Nouveau interiörer. Ingen bra idé skulle det visa sig - stängt för renovering fram till 2019. 
 Runt hörnet av museet låg svenska institutet med parker i alla väderstreck. Vi hann testa två av dessa innan institutet öppnade. Sammanfattningsvis satt vi ofta på olika parkbänkar och uteserveringar under denna resa. Men det är väl så, vi träffas ofta under luncher hemmavid (har känt varandra sedan studietiden i Uppsala för 25-30 ÅR sedan) och då hinner man inte riktigt prata innan det är dags att skiljas åt igen (eller så är det helt enkelt att vi tycker om att prata båda två). Nu hade vi en hel del ämnen att avverka. 
 Svenska institutet residerade i en pampig byggnad.
Här hade man en utställning från 1700-tals samlaren Tessin samt en av Liv Strömqvist. Utan att säga för mycket har jag litet större förståelse för äldre konst...
Snett över gatan låg ett bibliotek med många kartor över Paris och stadens utveckling över århundrandena. Väldigt spännande. Från början var delen under Seine ganska liten för att växa allteftersom. På den sista kartan ser delen över och under floden att utgöra ungefär lika stora delar, innan floden svänger söderut. 
Place de la Republique det var här man tände ljus och samlades efter terrordåden i november i fjol. Det märks att staden är på sin vakt - det finns hur många poliser ute som helst. Visst är det lugnande att man tar det hela på allvar. Samtidigt blir man så påmind om det hela tiden - känns obehagligt, Även om jag verkligen uppskattar polisens närvaro.
 Triumfbågar - stadens signum?

Det började bli dags för lunch. Och är man i ett varmt och härligt Paris i oktober så...

 ...väljer man en uteservering...Jepp vinet kommer från bordeaux. Så gott.
 Vi valde även en liten nätt efterrätt.
 Efter lunchen tog vi oss till operahuset...
 Det är inte helt olikt vår egna opera i Stockholm.  
 Bara väldigt mycket större. 
 Här gled även S. franske vän D. upp och guidade oss runt. Han visste att berätta att detta operahus, även kallat L'Opéra Garnier, numera används för operans balletuppsättningar. Det är på den nyare operan, Opéra Bastille, som operauppträdanden ges. Balettens ensemble har för övrigt sina träningslokaler högst upp i huset.
 Här inne träffas man i pausen.
Ser nästan ut som att det är hämtat från Versailles. 
 Taket!
 Utsikt från operahuset. Snett till höger vet jag att berätta att det fanns en vinbutik, Lavinia, med mycket bra sortiment. Jag passade på att köpa litet presenter till Anders där... 
 Taket inne i operan väckte visst rabalder då det målades av Chagall. Det bryter onekligen av från allt annat som går drar åt barockens stil. 
"The Phantom of the Opera", en av de mest framgångsrika, långvariga musikaler genom tiderna, är baserad på legender och sanna historier om detta hus. Här finns många små loger. Jag såg att biljettpriserna var cirka tredubbla de som är på vår egen opera - i Sverige är det faktiskt ett ganska billigt nöje att gå på opera/balett.  
 Église de la Madeleine, även La Madeleine, är en kyrkai grekisk-romersk tempelstil.
 Ett chokladtroll i ett fönster.
 Vad jag saknar i Sverige är att alla städer har blivit så likriktade - det är så spännande med småbutiker som inte nödvändigt finns som kedjor över hela riket och därmed kan garantera att samtliga medborgare kan erbjudas likadana ringar, byxor, böcker etc oavsett var de bor. Litet särprägel är urmysigt....
Place de la Bastille är anlagd där fästningen Bastiljen en gång låg. Mitt på platsen står Colonne de Juillet, rest till minne av julirevolutionen 1830, då Karl X avsattes och ersattes av borgarkungen Ludvig Filip.  
 Märkliga bakverk - detta smakade ungefär som en mazarin (bortsett från den söta florsockerkrämen på toppen) men den såg ju onekligen annorlunda ut. Mycket god dock.Tänkte att mandelmassan kanske hade ersatts av pistagemassa? Vet inte.