onsdag 12 oktober 2016

Veckans druva: Macabeo

Macebeo är en vitvinsdruva som förmodligen har sitt ursprung i Penedès i Katalonien i Spanien. Druvsorten omnämndes i skrift i detta område redan i början av 1600-talet.
Från spanska Katalonien tog den sig till Roussillon i södra Frankrike. År 1816 omnämns den i skriftlig form för första gången i detta område.
Förutom i Katalonien och i Roussillon så hittar vi macabeo i Rioja, fast då under namnet viura, och i, ja faktiskt så är det så att macabeo/viura är den mest planterade vitvinsdruvan i norra Spanien.
Viner på druvan är ofta blommiga och lite aromatiska när de är unga och inte har ekfatslagrats. Syran kan vara lite låg och toner av bittermandel kan dyka upp.
Mer långlagrade, oxiderade varianter görs av vinfirmor som exempelvis López de Heredia, som gör de underbara Viña Tondoniavinerna. Bokna äpplen, smör, vanilj, citrus och smörkola - så goda, så goda!
Vi får heller inte glömma macabeos roll i cava, där den blandas med parellada och xarello.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar