onsdag 13 januari 2016

Veckans druva: Sémillon

Sémillon är en vitvinsdruva som fram till 1700-talet endast odlades i Sauternesregionen i Bordeaux i Frankrike.
DNA-analyser visar att sémillon och sauvignon blanc är nära släkt. Just sauvignon blanc är sémillons kollega när det gäller vita viner med Bordeaux som ursprung.
Även om vit Bordeaux har sina anhängare är inte sémillon som druva i sig så där väldigt populär. Det är ju däremot kollegan sauvignon blanc. Plockar man sémillondruvorna precis innan full mognad kan de ge upphov till viner som påminner om släktingen sauvignon blanc (gräsigt, syrarikrt, friskt). Låter man sémillondruvorna mogna fullt ut uppvisar vinerna istället inslag av vax, citron, bröd och en mer rund framtoning. Mycket goda, om ni frågar mig.
Förutom att återfinnas i vit Bordeaux, såväl torr som söt, så kan man hitta viner gjorda på sémillon med Australien som ursprung. En rolig provning kan vara att jämföra sémillonviner från Australien med viner Bordeaux.

1 kommentar: