onsdag 23 december 2015

Veckans druva: Carmenère

Carmenère är en rödvinsdruva med ursprung i Gironde i Bordeaux. Där nämndes den i skrift år 1783. Ja, stavningen var lite annorlunda, men det var carmenère som nämndes.
DNA-analyser visar att carmenère uppstod genom en naturlig korsning av cabernet franc och gros cabernet. Den förstnämnda mycket känd, den senare mindre känd.
Att ha cabernet franc som förälder delar carmenère med merlot och cabernet sauvignon.
Tidigare odlades carmenère mycket i Bordeaux. Efter perioden med phylloxera kom carmenère i princip aldrig tillbaka i Bordeaux - 2008 fanns endast 21 hektar.
I Italien odlas druvan en del. Detsamma gäller i Kalifornien, Kanada, Argentina, Australien och Chile. I Chile trodde många odlare länge att de odlade merlot när det i själva verket var en blandning av merlot och carmenère de odlade - eller enbart carmenère.
Viner gjorda på carmenère får ofta inslag örter, röda bär, svartpeppar, björnbär, blåbär, choklad och kaffe. Till och från kan syranivån bli lite låg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar