lördag 19 december 2015

Suveränt goda Vaniljrutor och Nötallergi på arbetet

Häromdagen inträffade en incident som kunde ha slutat illa men allt gick bra! Puh! En kollega (som just ska till att byta till vår enhet) hade bakat till ett avskedsfika på sin förra enhet. Nu blev det väldigt mycket över varför han kom upp till oss och undrade om vi ville smaka.
 
 Det var en väldigt, väldigt god kaka, såg ut som en kladdkaka med någon form av topping (jag har redan bakat den - vi åt den i igår kväll - hela familjen skriker efter omtag).
En kollega som är nötallergiker frågade efter eventuella nötter. Njae jag törs ju inte svära på, det brukar ju kunna stå "kan finnas spår av nötter" på chokladpaket...Kollegan började mumsa i sig och njuta av den sagolika kakan, samtidigt som hon lyssnade på fortsättningen av receptbeskrivningen.
"Få se nu. Det är smör, choklad, mjök, nutella..."
"Skämtar du? Sade du nutella???" Kvinnan stannade upp i en tugga samtidigt som färgen försvann från hennes ansikte.
 
Kocken såg alldeles förskräckt ut. Han hade bleknat han också.
"Ja. Har nutella...." Sakta insåg även ja anledningen till varför nutella heter just så. Innehåller 13 procent hasselnötter kan jag nu informera om.
En annan kollega beställde snabbt taxi till akuten.
Nötallergickern, stackaren, fick mest lugna kocken så hon var alldeles lugn själv. Hon sade själv hela tiden att hon inte kände några som helst symptom, vilket var underligt för det brukade visst slå till direkt.
Hon åkte dock till akuten, nästan oavbrutet smsande med den chockade kocken om sitt aktuella hälsotillstånd. Fick en spruta (hon visade aldrig symptom under hela tiden) inne på akuten. Först då blev hon själv riktigt chockad, insåg först då vad som faktiskt hade kunnat inträffa.
Men dagen därpå var hon på jobbet igen - speedad av cortisonet, men vid gott mod. Så slutet gott allting gott.
På jobbet dagen därpå möttes hon av en silverbricka på sitt tangentbord med olika bakverk på. Samt med tydliga innehållsförteckningar över samtliga. Dessa hade kocken bakat.
Jag bifogar recept på kakan längst till höger - helt enkelt ohyggligt god!
 

Vaniljrutor

500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning
4 ägg
2 dl kesella
5 dl crème fraiche
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Garnering
florsocker
Ugn 200 grader Celcius
 
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 30×40 cm, med bakpapper.
Fyllning: Blanda ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan.
Smula resten av degen ovanpå fyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Pudra över florsocker precis före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar