lördag 19 september 2015

Varma smörgåsar i våffeljärn: olika varianter av Croque monsieur

Ursprunget till namnet är osäkert, men kommer från det franska verbet croquer ('knapra', 'mumsa'). Croque är även franskans ord för 'att steka'.
Croque monsieur är en varm smörgås med skinka och ost (till exempel gruyère), som steks eller grillas. Ibland doppas brödet i vispat ägg före tillagningen. Croque monsieur har sitt ursprung i Frankrike som snabbmat på kaféer och barer.

Då vi gör dem använder vi våffeljärnen, två bröd per "krock". Däremellan har man fyllningen. Allt gräddas tills en härlig doft anger att det hela är färdigt.
Vad man vill ha mellan bröden är efter tycke och smak!

Vi började med det sedvanliga skinka och ost.
Sedan utökade vi med skinka, ost och ananas.
Vi har testat kyckling, kräm med curry , creme fraich och äpple och ost.
Senaste tillskottet slår de andra med hästlängder.
Nämligen vår italienska, med prosciotto, mozarella, pesto och torkade tomater i olja.
Lägg dem i smörpapper så är de enklare att äta.

1 kommentar:

  1. Jag har ett smörgåsjärn för varma smörgåsar, jättebra! Blir mest undr hösten och vintern vi gör dessa.
    Alltid revigt med er mat, servettbrytningar och viner.'Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera