måndag 14 september 2015

Gripsholm

Denna sommar har vi verkligen fått smak för att ta någon liten båt till olika sevärdheter runtom i Mälaren.
Denna gång bar det iväg till Mariefred och Gripsholm.
Otroligt trevligt sätt att ta sig fram på.
Denna gång intog vi även lunch ombord på båten.
Anders och jag åt lax med kall potatissallad. Krämen till bestod av créme fraiche och hjortronsylt, exakta fördelningen kunde de inte riktigt ange, det rörde sig om litet höftning. Men otroligt gott - vi ska testa.
Arvid och Sigrid fick pizza istället otroligt smidig och trevlig personal. Arvid har förätit sig på lax. Ett tag, under kanske en månads tid, serverade vi det verkligen dagligen.
Båten lade till i Mariefreds hamn varefter vi tog oss direkt till...
... slottet.
Jag, Lena, har inte varit här på närmare 20 år.
Det var ett kärt återseende.
Slottets mest berömda 1500-talsgemak är Hertig Karls kammare som är en av landets mest välbevarade interiörer från denna epok.
Egentligen är kanske namnet något missvisande då det var i dessa rum Johan III satt fängslad då Erik XIV var i farten. Sigismund sägs vara född i rummet.
Det var Anders första vistelse. Han sade efteråt att det var en av de mest sevärda slott han någonsin sett.
Rummen var så lagom stora, så användbara helt enkelt.
Vita salongen, eller Gustav III:s runda salong, på Gripsholms slott.
Gustav III:s teater på Gripsholms slott.
Teatern blev Anders nästan tårögd av: hur kunde detta finnas här???
Baksidan av teatern.
Sigrid och Arvid utanför Erik XIVs fängelse. Senare har det visat sig att detta rum högt upp i slottet inte alls inhyst den gode Erik, han satt på nedre våningen då han var fängslad i just detta slott (han fick ju sitta på en del innan han fick smaka ärtsoppan på Örbyhus).
Sedan stängde slottet för dagen...
En runsten utanför.
Hela familjen i Mariefred. Mycket vacker stad.
På förmiddagen innan vi for iväg skyndade jag mig att göra olika varianter av Croque monsieur i våra våffeljärn.
Först därefter läste jag på biljetterna att lunch ombord på båten i gripsholmsresan. Nå snabbt in med bröden i kylen innan vi lämnade hemmet. Tur i oturen kom vi inte hem förrän ca kl 19 på kvällen. Då var det väldigt skönt att bara värma bröden i ugnen i 10-15 minuter innan de var precis så varma som vi vill ha dem.
Under dessa minuter passade jag på att duka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar