måndag 24 augusti 2015

London, Towern

 Vägen till Towern passerade många spännande broar och annat sevärt. Holbornbron gick i klarrött! 
 Gammalt och nytt, sida vid sida. 
 Alternativa färdmedel ska inte föraktas.  
 Utanför Towern passade vi på att äta. Arvid och Sigrid fick helt nypressad äppeljuice - gudomligt god! Till detta åt Sigrid spagetti och tomatsås. 
 Arvid blev väldigt förtjust i Fish and Chips.
 En variant av Shepherds pie.  
 Enormt stort, vi har redan beslutat oss för att detta inte var sista gången vi besöker Towern.
 Dessutom hade man anordnat Kröningsaktiviteter i anslutning till Drottning Annes (Boleyn) kröning, 1533. Föga anade hon att hon skulle bli halshuggen på samma plats inom 3 år...
 Otroligt välgjort man fick med hjälp av 365 gradig vidvinkel film förflytta sig till tidigare kardinal Wolseys Hampton Court Palace och kolla om kungen tog väl hand om landets ekonomi.
Även om Arvids och Sigrids engelska kunskaper inte har kommit så långt kunde de följa med bra i skådespelet och delta i aktiviteterna (som främst var riktade till barn även om det var roligt även för vuxna). 
 En liten familjebild.
 Vi kände att vi skulle inte hinna med byggnaderna om vi stannade längre på kröningen. Litet synd men sant. 
 Ett riktigt medeltida sovrum för en kung. 
 Medeltida väggar. 
Towern  började sin bana som en medeltida, kunglig borg vid Themsens norra strand i London. att den har varit en fästning, ett kungligt palats och ett fängelse.   
 Många små alkover finns det.
 Ett litet kapell.
 Huvudbyggnaden, White Tower uppfördes 1078 i romansk stil av Vilhelm av Normandie (Vilhelm Erövraren). När den gode Vilhelm invaderade England år 1066 lät han bygga en rad fästningar i syfte att sätta skräck i de fientliga anglosaxarna. Den mest skräckinjagande byggnaden kom att ligga i London. Det träfort som ursprungligen byggdesersattes snart av ett stort stentorn, the Great Tower. När en senare kung lät vitkalka det, blev det känt som The White Tower.
 London Bridge. 
I Towern hålls även en grupp tama korpar. Det sägs att när de flyttar går riket under, så för att förhindra en sådan katastrof vingklipps de. Numera tycks de även hållas i en bur...
Fartyget HMS Belfast. 
 Över 2,5 miljoner människor besöker Towern varje år. Det märks. Som tur är är Anders lång även i svenska termer - i London höjde han sig som en fyr över samtliga övriga besökare och var därför lätt att hitta.
Han har inte fullt lika lätt att finna oss andra...
 En liten Sigrid.
 Det finns hur många torn som helst i området.
 Varför tittar de uppåt?
 Vi lärde oss att Towern även har fungerat som ett Zoo. Gästerna fick gå riktigt nära både lejon, apor och elefanter, ibland med dödlig utgång. En norsk kung sände en isbjörn till den dåvarande engelska kungen på 1200-talet. Hur kom man alls på tanken??? 
 Towerns vakter, Yeomen Warders, är mer kända under benämningen Beefeaters.
 
 
 Henrik VIIIs andra hustru, Anna Boleyn, lyckades inte ge honom någon son, och hon halshöggs i Towern tillsammans med sin bror och fyra andra efter det att hon på lösa grunder anklagats för förräderi och otrohet. Katarina Howard, kungens femte hustru, gick samma öde till mötes.
Även om sammanlagt tusentals satt fängslade i Towern, var det bara fem kvinnor och två män som halshöggs innanför murarna. Tre av kvinnorna var drottningar – Anna Boleyn, Katarina Howard och nio dagars drottningen; Jane Grey.
 Vi bevittnade något avsevärt mycket trevligare, ett bröllop. 
 Traitors gate i bakgrunden. Både Anne Boleyn och andra högt uppsatta fångar fick ta denna väg till Towern då de skulle höras, dömas och...avrättas.

En glaskudde visar var Anne Boleyn, hennes bror men även andra som störde Henrik VIIIs frid.
 Vägen tillbaka till hotellet bestod av ett och annat hus som åtminstone såg ut att komma från samma tid som Towern. 
 Men det fanns även byggnader av modernare snitt. 
 Kvällsmaten brukar vi av gammal vana inta på hotellrummet.
 Ofta har vi varit ute och gått hela dagen (denna resa innebar att vi gick 5 mil på 6 dagar vardera). Då känns det skönt att bara få luta sig tillbaka och läsa alternativt bygga Lego och ta det lugnt efter middagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar