måndag 31 augusti 2015

London, Churchills Cabinet War Rooms

Efter ett besök runt Big Ben med omnejd gick vi till Churchills krigsmuseum som var förlagd i underjorden.
Cabinet War Rooms är installerat i det underjordiska bunkerkomplex i Whitehall, London, som 1939–45 användes av den brittiska regeringen som mötesplats och sambandscentral.
Här kan man se bland annat skyddsrummen varifrån Winston Churchill och regeringen ledde kriget under de kritiska åren. Det fanns toaletter och allt nödvändigt därnere. Däremot valde många regeringsanställda att ändå ta sig upp till marknivå och därmed riskera att bli bombad under krigsåren. Alla råttor som hördes i rören var jämta stanken i toaletten än mer pressande än kriget ovanför. Då kan man ana hur det var...
 I ett stort rum intill får man ta del av Winston Churchill både som statsman och privatperson. Cabinet War Rooms stängdes omedelebart efter kriget och låg sedan helt förslutna ända till 1984.
Whitehall är ett distrikt i stadsdelen Westminster i centrala London, Storbritannien. Här ligger de flesta regerings- och departementsbyggnaderna.
Pariserhjulet London Eye i bakgrunden.
Vi passerade några poliser på vägen. Sigrid bad oss be dem visa sina vapen för Arvid. vilket de gjorde. Arvid var helt lyrisk efteråt...
Det var vi också, men kanske mer för att Sigrid visade så stort prov på omtänksamhet än just vapnen som sådana.
Vi tog oss även så nära vi kunde ta oss till premiärministerns bostad på Downings Street 10. Hela gatan är dock avspärrad. Tråkigt att samhället är så att de som ska styra ett land riskerar liv och lem och därför omöjligt kan flanera runt ostört om de vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar