måndag 4 maj 2015

Edla 84 år!

 Drottning Elisabeth II av England talade om Annus horribilis för ett antal år sedan. För min mamma skulle nog den beskrivningen gott kunna beskriva 2014.
Under våren fick hon en blodförgiftning och hamnade på sjukhus, väl hemma en månad senare hade musklerna försvagas så hon kunde inte ta sig till sin övervåning där dusch och dylikt fanns. Hon fick då flytta till ett korttidsboende under 3-4 månader tills dess att dusch och annat nödvändigt var installerad på bottenvåningen.
 I slutet av juni 2014 kunde hon slutligen flytta hem.
Så passerade sommarmånaderna  juni och halva augusti.
Sedan var det dags igen; nu var det dags för hjärninfarkt med halvkroppsförlamning som följd.
 
Vad som var läskigt i sammanhanget var att Edla kallade på ambulans för att hon hade fallit i hemmet, men det var inte förrän i helgen några dagar senare som syrran och jag var på sjukhuset och då kunde se att hon var sned i ansiktet som man noterade att hon hade fått en hjärninfarkt.
 
Jag hade pratat med Edla i telefon tidigare under veckan då hon var på sjukhuset. Både jag och hon noterade att hon sluddrade mycket då hon talade. Vidtalade detta med en läkare som sade att det berodde på att hon hade för höga blodsockervärden i kroppen och att det var orsaken...
 Sedan dess har hon varit rullstolsburen och kan inte ens rulla rullstolen själv.
 Men hon bor nu på ett äldreboende med ett ganska stort rum och vi har flyttat dit så mycket möbler vi bara kunde trycka in. Så hon har det ändå ganska bra. Även om hon självfallet helst skulle vilja flytta tillbaka till villan.
 Mammas favoriträtt på barnens släktkalas är

Silltårta

2 hela kavringar skurna till 12 skivor på längden
kaviarfyllning
8 ägg, hårdkokta, skalade och tärnade,
2 rödlökar, tärnade
8 dl creme fraiche
400 g kesella
2 dl kalleskaviar
1/2 dl dijonsenap
3 msk vitvinsvinäger
salt och peppar efter smak
garnering
1 stor burk senapssill
1 stor burk inlagd sill
2 rödlökar, tärnade
1 dl finhackad dill

Lägg tre brödlängder på botten. Blanda samman ingreienserna till kaviarfyllningen. Bred 1/3 av fyllningen på botten. Lägg på tre skivlängder och fyll på med 1/3 fyllning. Lägg på ytterligare 3 skivor bröd som täcks av sista delen av fyllningen. Lägg på sista tre skivorna. Toppa tårtan med sillinläggningar, dill och rödlök. 
 Efterrätten var en köpeskaka.
Nog kan man förstå att även om det är fint där hon bor så vill hon hem. Men det går inte. Tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar