söndag 17 maj 2015

Bouillabaisse-gryta - Fiskgryta med Saffrans aioli

Till vänster saffransaiolin - suveränt god. Till höger har jag tagit fram vanlig majonnäs - kan vara bra i en barnfamilj att det finns litet valmöjligheter.
Grytan är en variant av Bouillabaisse- alla ingredienser utom fisken är mixade - kan göra underverk i att få barn att äta rätter även utanför sin trygghertszon...

Saffransaioli

  2 st äggulor
  2 st vitlöksklyftor, pressade
  1 pkt saffran
  1 tsk senap ljus, osötad
  1 tsk vinäger
  2-3 dl matolja
Mixa samman äggulor med vitlök, saffran, vinäger och senap. Tillsätt oljan försiktigt medan du hela tiden kör med mixern så att oljan hela tiden absorberas. Saffransaiolin är klar när den har samma konsistens som en majonnäs. Tillsätt lite vatten om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt tills grytan är klar. 

 Bouillabaissegryta

 
  4 st gula lökar, tärnade
6 st morötter, slantade
  1 st fänkål, tärnad
  1 st röd paprika, tärnad
10 dl fiskbuljong
  2 burkar krossade tomater
  0,5 tsk timjan salt
  400 gram torsk i tärningar
400 g lax i tärningar
Koka alla grönsakerna i fiskbuljong och krossade tomater tills allt är mjukt. Mixa allt slätt. Lägg i den nedskurna fisken och låt puttra några minuter. Garnera gärna med någon grön ört och servera med saffransaioli

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar