tisdag 28 april 2015

Veckans dukningsdetalj: Trancherbestick

Att tranchera betyder att man skär upp tillagat kött väldigt tunt. Detta görs för att man ska kunna känna köttets fibrer på tungan. Kyckling håller inte ihop lika bra som nöt- eller fläskkött så när man trancherar kyckling skär man ofta i centimeterstora bitar. Nöt- och fläskkött skärs oftast i millimetertunna skivor.

Trancherbestick är ett namn på de bestick som man använder för att skära kött i tunna skivor. Själva trancherkniven har ett tunt blad som gör det lätt att skära och tranchergaffeln gör att du får ett bra grepp och håller köttet på plats.

Jag kan hitta hänvisningar till böcker om tranchering från 1696 så tillvägagångssättet är på intet sätt nytt. däremot kan man se en boom av trancheringsbetick under 1950- och 60-talen. Som ett försäljningsknep till söndagssteken som tycks ha blivit på modet vid den tiden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar