onsdag 22 april 2015

Veckans druva: Gringet

Gringet är en vitvinsdruva som har sitt ursprung i Savojen i östra Frankrike. I skrift nämndes den första gången 1766. År 1832 beskriver André Jullien gringet på följande trovärdiga(?) sätt: "Vin på gringet har den unika egenskapen att inte ge upphov till berusning så länge man sitter till bords. Men om man dristar sig att resa sig upp för att få en nypa frisk luft viker sig benen och man måste sätta sig ner igen". Kanske inget man kommer att få se i vinreklam....
Gringet ger lätta och pigga viner. Äpple, gula plommon och en påtaglig syra är ett försök till att kort beskriva hur vinerna smakar.

2 kommentarer:

  1. Ha, ha, den beskrivningen var kul av vinets inverkan! Passar in på många viner för mej!
    Som vanligt intressant.
    Härliga tårtspadar!

    SvaraRadera
  2. Hallå!

    Precis - och att det skulle gälla just en druvsort känns ju lite konstigt....

    /Anders

    SvaraRadera