onsdag 11 februari 2015

Veckans druva: Macabeo

Macabeo är en vitvinsdruva som med stor sannolikhet har sitt ursprung i Penedès i Katalonien i Spanien. I en skrift från detta område omnämns den redan 1617.
Från Katalonien i Spanien har den sedan tagit sig till Roussillon i södra Frankrike. Där dyker den i skrift upp första gången 1816.
Macabeodruvor har tjocka skal och mognar sent.
Viner på druvan är lite lätt blommiga och ganska aromatiska i sin ungdom. Syran är låg och med ökad ålder kan blommigheten gå förlorad. En lite bitter mandelkaraktär kan istället dyka upp. Trots detta lämpar sig viner på druvan väl för ekfatslagring under lång tid.
Viner kan antingen uppvisa ett mer modernt snitt eller en mer traditionellt oxiderad framtoning.
I Rioja går macabeo under namnet viura. Där blandas den ofta med andra druvor även om den är den dominerande druvsorten. Detta gäller i och för sig även utanför Rioja.
Själv är jag riktigt svag för den ultrakonservativa Riojaproducenten López de Heredias gamla oxiderade viner med namnet Viña Tondonia. Så annorlunda, så goda!

2 kommentarer:

  1. Ännu mer intressant info om druvor!
    Härliga dekoratione roch dukningen är en fröjd för ägat!

    SvaraRadera
  2. Tack ännu en gång för dina trevliga kommentarer, Lena!

    /Anders

    SvaraRadera