söndag 22 februari 2015

Julgranar till stolsryggar! Och julgranar på bordet.

Vi har självfallet redan börjat fundera ut sommarens barnkalastema. Arvid var först inne på Star Wars men denna gång med festligheterna som i sjätte filmen där slutfesten utspelar sig ute i naturen.
Man vet aldrig med det svenska sommarvädret i början av juni - vi tar inga risker - därför tänkte vi anlägga en skog i köket, med granar på både bord och stolsryggar.
 
Nu har Arvid bytt tema till schackspel (tack vare en engagerad fritidsledare med schack-intresse kan halva skolan spela schack. Arvid är väldigt förtjust i spelet.)
 
Men jag hade redan fastnat i granträsket och hur man skulle kunna sy dessa som stolsryggar.
Jag hade tom redan köpt grovt möbeltyg i mörkgrönt!
 
Viktigt med själva storleken på granarna är att de är lika breda som den stol den ska klä ungefär vid halva höjden.
Det som är nedanför denna punkt hänger litet på sidorna av stolen. Det som är ovan står upp över stolsryggen. För att det ska kunna stå upp krävs kraftigt tyg!

Stolsryggar

7 st
3,5 meter grönt tyg med en bredd på 1,4 som läggs dubbelt (Mina granar har en höjd på ca 70 cm).
Jag lade granarna på tyget så att varannan gran med nedre delen och varannan gran med bottendelen längs efter varandra, för att maximera tyget.
Det behövs 2 granar per stol.
Sy ihop dessa längs med sidorna.
Fålla nedtill.
Anders jobbade på andra sidan bordet.
Sigrid sydde.
 Kul att hon tycker att det är roligt. Hon är väldigt noggrann!
För att verkligen få till skogstemat fullt ut har jag här dukat med grön linneduk och satt ut olika julgranar i papper som dekoration på bordet.
Origamiversioner där trekanter i tre olika storlekar är placerade på varandra hittar du här. 
Hårdpappsmodellen med de högre granarna finner du här.
 Sigrid hade hem klassens nallebjörn helgen till ära. Då ska man skriva en dagbok om vad björnen vad med om. Väldigt roligt.
Vi låtsades att björnen var jättetrött då han kom - han skulle ju egentligen sova i sitt idé. Medan de var på tennis anlade jag skogstemat på köksbordet. Nu borde ju nallen känna att det inte var vinter längre....
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar