söndag 25 januari 2015

Vinprovning med viner i olika prisklass

På trettondagsaftonen hade vi ordnat en vinprovning för våra gäster. Informationen de fick var att prisskillnaden flaskorna emellan var 90 kronor och att vinerna var från länderna Spanien, Italien och Frankrike. Varsågoda att börja!
Faustino I Gran Reserva 2001, Rioja, Spanien, nr 2678, 161 kr
En klassisk Rioja i en flaska jag tror att de flesta har sett, vinintresserad eller inte. Typiska toner av dill, vanilj och choklad (Jo, jag vet. Det är lätt att delta i en vinprovning när man sitter på facit. Att de inte känner att det är ett vin från Rioja!).
Herr N kunde efter en stund pricka in detta vin som det spanska vinet. Med tillägget att det förmodligen var från Rioja.
Tenuta Belguardo Marchesi Mazzei 2005, Toscana, Italien, nr 95020, 251 kr
Lite elakt att välja ett italienskt vin gjort på cabernet sauvignon och cabernet franc. Det italienska avtrycket blir inte lika tydligt som om vinet hade varit gjort på exempelvis sangiovese, även om det även i detta vin går att ana lite där i skymundan.
Kvällens godaste vin, tyckte vi alla. Skönt när det är ordning och reda - det dyraste vinet bör vara det godaste. Annars blir det ingen ordning på någonting.
Inslag av choklad, kaffe, vanilj och örter.
Le Bistro Tina 2013, Frankrike, nr 2270, 71 kr
Att det här vinet var kvällens billigaste kom alla provningsdeltagare fram till ganska snabbt. Tror till och med att jag fick hälla ut det sista som var kvar av vinet. I jämförelse med de övriga vinerna denna kväll hade detta vin ingen som helst chans. Just hoppet från några tior under hundralappen till några tior över känns i vinsammanhang som ett väldigt markant hopp vad det gäller smakupplevelsen.
Toner av björnbär och lakrits.

Herr N prickade in alla vinernas ursprungsland och kunde dessutom rangordna dem prismässigt. Bra gjort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar