onsdag 31 december 2014

Veckans druva: Chardonnay

Vitvinsdruva av det minst sagt kändare slaget med sitt ursprung mellan städerna Lyon och Dijon i Frankrike. Under synonymen beaunois ("från Beaune") omnämns den i skrift redan 1583.
Någonstans i tidsintervallet 1685-1690 dyker den första gången upp i skrift under ett namn (chardonnet) som liknar dagens namn (chardonnay) mer.
Länge hade man svårt att skilja chardonnay från pinot blanc. Inte så konstigt kanske, då chardonnay är en korsning av pinot och gouais blanc.
Chardonnay har egentligen inte så mycket av egen personlighet. Ja, det kan låta konstigt när den är så väldigt populär och uppskattad. Men den mer blyga framtoningen gör att växtplats, odlingsförhållanden och vinframställningsmetoder får desto mer genomslag. Odlas den i kallare områden, som i Chablis, får vinerna en tydlig syra. I varmare områden får inte vinerna lika framträdande syra. Malolaktisk jäsning eller inte? Ekfatslagring eller inte? Ja, vinmakarens val ger direkt utslag i det vin man slutligen har i sitt glas.
Bourgogne är det område jag håller högst när det gäller chardonnayviner. Den finstämda och subtila mixen av nötter, smör, rostat bröd och citrus är direkt beroendeframkallande. Likadant är det med "blanc de blancs-champagne". Men den sylvassa syran i chablisviner som passar så bra till skaldjur håller jag även högt. I övriga världen görs också bra chardonnayviner. Dock kan de till och från bli lite övertydliga i smak och doft. Fast den trenden verkar avta något.
En provning innehållande chardonnayviner från olika delar av världen blir alltid intressant, rolig och lärorik!

1 kommentar:

  1. Intressant igen! En druva som är känd, men som jag inte visste mycket om!

    SvaraRadera