söndag 22 juni 2014

Baka inför barnkalas!

 Macarons -

här fuskade jag faktiskt och köpte bottnarna färdiga i butik och lade fyllning från morotskakans topping mellan. Blev riktigt gott - och enkelt. 
För övrigt har både Anders och jag bjudit kollegor på bullar alltsedan ARvids kalas, varflör vi dristade oss till att ana att vi inte skulle baka fullt lika mycket denna gång.

Morotskaka

3 morötter
150 g margarin
2 dl socker
2 ägg
saften från 1/2 citron
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
Glasyr
150 g Philadelphiaost
100 g smör
6 dl florsocker
Rör samman de torra ingredienserna för sig och övriga för sig. Blanda sedan samman allt och häll smeten i en smord form. Låt grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Tag ut och låt svalna. Blanda samman glasyren till en jämt smed och bred över den kalla kakan. stick i litet "pins" med valfria figurer som dekoration.. 
 Till tårtan hade jag beställt en oblat med en bild som jag hade skickat till ett företag (Sigrid är väldigt förtjust i den lilaklädda älvan "Vidia" och hon fanns inte med bland älvorna i det ordinarie sortimentet! Sigrid valde för övrigt samma tårta som vi hade på Arvids (tre olika varv choklad).

Chokladtårta a la Trikolor

6 dl vispgrädde
300 g mörk choklad
400 g ljus choklad
500 g vit choklad
Värm 2 dl grädde och smält ner den mörka chokladen. Rör om tills allt har lösts upp. Häll smeten i en drygt 2 liter plastad form. Ställ svalt (vinskåpet) och låt svalna.
Värm 2 dl grädde och smält ner den ljusa chokladen. Rör om tills allt har lösts upp. Häll smeten över det mörka lagret choklad. Ställ svalt (vinskåpet) och låt svalna.
Värm 2 dl grädde och smält ner den vita chokladen. Rör om tills allt har lösts upp. Häll smeten över de övriga chokladlagren. Ställ svalt (vinskåpet) och låt svalna.
Montera på en tårtoblat  på toppen några timmar före den ska serveras. 

Moccarutor

 (längst upp till vänster)
5 dl grädde
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Glasyr
100 g margarin eller smör
2 msk kallt kaffe
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
5 dl florsocker
Vispa grädden lätt. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner i ägg och sockret. Tillsätt grädden. Häll smeten i bakplåtpappersförsett långpanna. Grädda i 175 grader C. varm ugn i cirka 15 minuter. Blanda under tiden samman ingredienserna till glasyr. Låt kakan svalna innan Du brer över glasyren. Strö på kokosflingor. Skär upp i lämpliga bitar.

Vaniljbullar

450 g smör
1,5 l mjölk
150 g jäst
1 tsk salt
5 dl socker
2 msk malen kardemumma
cirka 4 liter vetemjöl
Smält smöret och häll i mjölken och värm till 37 grader C. Lös upp jästen och rör ner tillsammans med socker och kardemumma.Blanda i cirka 3 l mjöl. Knåda ordenligt tills dess degen är alldeles glansig och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek.
Fyllning
400 g smör
2 dl socker
3 msk vanilj
Pensling och garnering
1 ägg
Kavla degen i en rektangulär form. Bred ut smöret och strö över sockret jämnt. Rulla samman degen till en avlång form bildas. Skär i 5 centimetertjocka strängar. skär igenom degen på ena sidan med två snitt så att "klor" uppstår. Lägg på bakpapper på en plåt och låt jäsa. Pensla med ägg och grädda i 10 minuter i 250 grader C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar