tisdag 15 april 2014

Vit sparris med hollandaisesås och lax i påsktider!

Så här i april blir vi väldigt sugna på "lättar rätter" (om nu hollandaisesås gjort av 250 gram smör kan anses vara "lätt"??). Vanligtvis brukar vi köpa grön sparris - men nu ville vi testa vit sådan. 

 Färsk vit sparris

1 knippe vit sparris
vatten som täcker sparrisen
salt
Skala sparrisen med en potatisskalare. Knoppen behöver inte skalas. Skär bort nedersta delen om den är hård.  
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull (eller djupare stekpanna så får de plats utan att brytas) på medellåg värme. Lägg i sparrisen. Låt sjuda i 10-20 minuter beroende på hur färsk och tjock sparrisen är.  
Testa om sparrisen är klar genom att lyfta upp en sparris med gaffel instucken i bakändan och håll den vågrätt. Om sparrisen böjer sig lätt är de klara.

Hollandaisesås

250 g smör
3 msk vatten
salt och peppar
3 äggulor
pressad saft av 1/2 citron
Smält smöret i mikrovågsugnen och låt det svalna. Vispa samman vatten och äggulor i en kastrull (ej aluminium) med lite salt och vitpeppar. Ställ kastrullen i vattenbad och vispa kraftigt tills blandningen börjar tjockna, 3-5 min. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner smöret, försiktigt först tills såsen tjocknar, därefter i en stråle under vispning. Rör ner citronsaften.  
 Medan jag höll på i köket drogs legolådor ner till intilliggande salongen.
 Även Anders anslöt sig tämligen omgående...
Servera med potatis och ugnsbakad lax!

2 kommentarer:

  1. Ååååå, måste äta sparris i påsk! Helst svensk, men det är väl en nåd att stilla bedja om... Fast det är klart, för några år sedan var den faktiskt klar på Gotland runt 20 april. Just det... På Gotland.... Varför får jag aldrig ändan ur och anlägger det där sparrislandet och väntar tre år innan jag får skörda...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhhh, törs man ge sig på ett sparrisland???? Njae - jag får ju inte ens till squash och det ska ändå vara det absolut lättaste....

      /Lena

      Radera