måndag 7 april 2014

Cheesecake med passionsfrukt

Denna cheesecake hade jag suktat efter länge. Men det var bara jag som har sådana fantasier - alla andra familjemedlemmar föredrar choklad, choklad, choklad. Så en torsdag tänkte jag: "nej, nu får det bli!"


Cheesecake med passionsfrukt

10 digestivekex
50 g smör eller margarin
Fyllning:
4 gelatinblad
3 ägg
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal och pressad saft
4 passionsfrukter
Glasyr:
1 gelatinblad
2 msk socker
4 msk vatten
2 passionsfrukter

Finfördela kexen och det rumsvarma smöret i en matberedare. Tryck ner smuldegen i botten på en form. Ställ i kylen. Lägg gelatinet till fyllningen i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker, passionsfruktskött och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.
Värm citronsaften i en kastrull. Ta bort från värmen, lägg i de urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 2 timmar.
Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter. Värm upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna. Blanda väl och låt svalna. Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills glasyren stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en tunn kniv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar