tisdag 18 februari 2014

Portugisisk afton!

Fadomusiken snurrade i bakgrunden och gästerna; moster E och hennes herr C. och morfar.
 Då de sedan kom in i köket var det svårt att inte ana vart tongångarna gick!

 Caldo Verde - Portugisisk grönkålssoppa,

8 pers
5-6 vitlöksklyftor, pressade
12 potatisar, skalade och skivade
ca 300 g skivad kryddad korv, exempelvis chorizo, skivade
olivolja
ca 2,5 liter grönsaksbuljong
eller 2 paket fryst grönkål, ca 1 kg
2 tsk finhackad röd chilipeppar eller några droppar het chiliolja
Servering:
pocherade ägg
baguetter
 
Fräs vitlöken i lite olja i en stor kastrull, lägg i potatisen och den skivade korven och fräs någon minut under omrörning. Häll på buljongen, lägg i grönkålen och chilipepparn och koka upp.
Koka soppan under lock cirka 20 minuter, eller till dess potatisen är mjuk och korven gett buljongen god smak.
Servera med ett pocherat ägg i varje tallrik.
 
 Jo förrätten var riktigt god.

 Frango Piri Piri

2 kg kyckling filéer
Marinad (1/3) och resten (2/3) används som dressing till maten:
vitlöksklyftor från en hel vitlök, pressade
3 msk torkade piri piri (chiliflakes)
1 msk salt
2 dl olivolja
1 dl vitvinsvinäger
3 msk olivolja
Tillbehör:
Creme fraiche
Blandad sallad
Pommes frites
Börja med marinaden (piri piri-olja): Blanda alla ingredienserna till marinaden. Låt stå och mogna minst en timme, gärna över natten. Marinera kycklingfiléerna i en del av oljeblandningen i dubbla plastpåsar och låt dra in några timmar. Vänd på plastpåsarna mellan varven så att allt fördelas väl. Sätt in i ugnen och grilla den därefter tills kycklingen är klar. Servera med pommes frites, creme fraiche och resterande delen av piri piri-oljan.
 Jag vet inte riktigt hur jag gjorde huvudrätten - kycklingen vart torr vilket toppades av halvfryst pommes - så sammanfattningsvis hade väl rätten en lagom tid i ugnen.... 
 Efterrätten, Arroz Doce rönte större uppskattning. Receptet finns tidigare i denna blogg.
Morgonen därpå var det dags för morfar att åka hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar