torsdag 9 januari 2014

Bouillabaisse med rouille

Fredagkväll i början av december. Medan Anders var med Arvid och Sigrid på tennis fixade jag dukning och matlagning.
 Jag hade tänkt mig litet sydfranskt kvällen till ära. En fiskgryta, bouillabaisse med rouille. Creme fraichen hör egentligen inte dit. Men den tillför en oändligt rundare och godare smak. Som gör grytan mer barnvänlig.

Bouillabaisse

2 kg blandad färsk fisk, t ex kolja, torsk och lax, skurna i kuber
1 burk musslor
2 schalottenlökar, skalade och tärnade
3½ dl torrt, vitt vin
timjan
2 gula lökar, skalade och tärnade
5 morötter, skalade och slantade
1 röd paprika, tärnad.
6 vitlöksklyftor, skalade och pressade
1 fänkål, tärnad
1 dl olivolja
2 lagerblad
2 burkar krossade tomater
3 pkt saffran (1,5 gram)
2 liter fiskbuljong
5 dl creme fraiche
salt och peppar

Fräs grönsakerna i olivoljan i en rymlig kastrull utan att de tar färg, ca 10 minuter. Tillsätt vinet, lagerblad, krossade tomater, saffran och buljong. Låt koka ihop på medelvärme ca 40 minuter. Rör ner creme fraichen.
Lägg i fisksorterna efter koktid. Den som tar längst tid först osv. Låt sjuda tills fisken precis är klar, den ska inte koka sönder. Smaka av med salt och rikligt med peppar.

Rouille  

5 vitlöksklyftor, skalade och pressade
6 äggulor
1 kokt varm, skalad och mosad potatis
1 paket saffran (0,5 g)
5 dl olivolja
1 msk tomatpuré
cayennepeppar
pressad citronsaft
salt och peppar
Viktigt är att alla ingredienser har samma temperatur då du börjar. Mixa ihop vitlök, äggulor, potatis och saffran till en tjock massa i matberedare. Häll i oljan i en tunn stråle medan matberedaren är igång. Lägg över rouillen i en skål och rör i tomatpuré. Smaka av med cayennepeppar, citronsaft, salt och peppar.
 Arvid "tyckte inte att det var jättegott". Detta fick Sigrid att först inte ens vilja pröva. Men med hot om ingen efterrätt kom hon igång. Och tyckte att det var hyfsat gott. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar