onsdag 4 december 2013

Veckans druva: Corvina veronese

Corvina, eller corvina veronese som det fullständiga namnet lyder, är en rödvinsdruva som odlas i Venetien i norra Italien.
I en skrift från 1627 om viner från Verona nämns druvan corvini. År 1755 nämns corvina och år 1818 dyker det fullständiga namnet corvina veronese upp i skrift för första gången.
Corvina mognar ganska sent och klarar vinterkyla bra. För stark sol tycker den mindre om. Kanske bra att den odlas i norra och inte i södra Italien?
I Venetien blandas corvina med druvorna rondinella och molinara och ger upphov till Valpolicellaviner där även amarone- och reciotovinerna ingår. Corvina anses som den bästa druvan av dessa tre och får stå för huvudrollen med de andra två druvorna i biroller.
Den dyker också upp på egen hand (som exempelvis i Allegrinis La Poja) och visar att den absolut kan stå helt på egna ben.
Viner på druvan uppvisar inslag av körsbär, mandel och en aptitretande syra. Tanninerna är inte så utmärkande.
I amaronevinerna har druvorna torkats och dessa viner blir mer koncentrerade. Dessa viner har verkligen slagit igenom i Sverige. I doft och smak hittar man ofta russin, körsbär, choklad, kaffe och ett uns söthet. Perfekt som dryck nu under vintermånaderna!

2 kommentarer:

  1. jag pratade med en systmbolagsanställd som berättade att druvan Corvina Veronese är galet populär just i Stockholm. Inrtressant!

    SvaraRadera
  2. Hej Fröken Dill!
    Jo, jag tycker att jag hört något liknande! Och tittar man på vilka dyrare röda viner som finns i olika Systembolagsbutiker så dominerar ju ofta amaronevinerna.
    Hälsar
    Anders

    SvaraRadera