torsdag 12 december 2013

Lussesnäckor, Mandelformar och Toscatårta

Detta år har Sigrid och jag bakat det mesta. Däremot fick vi stränga order av Arvid att inte baka lussebullarna förrän vi hämtat honom på skolan. Toscatårtan blev sällsynt lyckad. Mandelformarna likaså - jag brukar ofta använda alldeles för mycket bittermandelolja i de senare. I år avstod jag helt från bittermandeln - vilket gav avsevärt godare resultat tyckte hela familjen.
 Mandelformar (mandelmusslor) 1 dl skållad mandel
3/4 dl strösocker
100 g smör
2 dl vetemjöl
0,5 lätt uppvispat ägg
smält smör till pensling
20 formar
Skålla mandel ( 1 min i kokande vatten). Låt svalna. Tryck ut mandeln mellan fingrarna och släng skalet. Mal mandeln i matberedaren. Sätt ugnen på 175-200 grader. Rör ihop socker och smör. Tillsätt mandel, det mesta av mjölet och ägg. Arbeta ihop degen på bakbord med resten av mjölet. Pensla formarna med lite smält smör. Strö formarna med ströbröd så släpper de lättare då de är färdiga! Kläm ut deg med fingrarna i formar. Ställ på ugnsplåt och grädda i 8-10 min. Stjälp dem ur formarna när de är varma.
 Sigrid knäckte ägg och vispade smeten. Jag stod mest bredvid och sade hur mycket hon skulle hälla i av respektive ingrediens.

Toscatårta

4 ägg
4 dl socker
125 g smör, smält och avsvalnat
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl grädde
Glasyr:
100 g smör
1,5 dl strösocker
200 g mandelflarn

2 msk grädde
2 msk vetemjöl

1. Sätt ugnen på 175 grader C. Smörj och bröa en långpanna
2. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt det avsvalnade smöret. Rör ned vetemjölet väl blandat med bakpulvret. Häll i grädden och rör om.
3. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i ca 25 minuter.
4. Blanda alla ingredienserna till glasyren i en kastrull. Smält på svag värme någon minut, så att allt blandar sig. Gör gärna lite extra glasyr så att hela kakan täcks ordentligt!
5. Bred glasyren över toscatårtan då den gräddats 25 minuter. Låt den grädda ytterligare ca 20 minuter tills den har fått fin färg.

 Vi är inte så förtjusta i de S-formade lussebullarna - de blir en smula för torra tycker vi. Men med en rejäl klick smör och socker i degen som kavlats ut och sedan rullas ihop, precis som vanliga kanelbullar - då blir det helt andra tongångar....
Lussebullar i forma av snäckor
5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran (som mortlas samman med två sockerbitar)
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
200 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g mjukt smör
1 msk vaniljsocker
russin

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Värm mjölk till max 37 grader Celsius. Rör ner saffranen. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt och strösocker. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda ordentligt. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, någon timme. Sätt ugnen på 200 grader.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar. Kavla ut varje degbit till en rektangel, cirka 1 cm tjock. Bred smör och vaniljsocker över degen och rulla ihop till en lång rulle från långsida till långsida. Skiva varje rulle i cirka 2 cm breda bitar.
Lägg bitarna i pappersformar på en plåt. Tryck in litet russin. Låt jäsa cirka 30 minuter.
Vispa upp ägget till penslingen. Pensla bullarna, strö över pärlsocker. Grädda i 10-13 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar