söndag 10 november 2013

Tvårätters: Musselsoppa och chokladmousse

Tre familjemedlemmar är väldigt förtjust i musslor. Eftersom fredagskvällarna numera är halvt intecknade av 2 timmars tennis för Arvid och Sigrid vill vi ha lättlagad fredagsmiddag. Som detta.
Jag köpte 3 nätpåsar musslor, men två hade nog räckt.
Det är viktigt att skölja musslorna under rinnande kallt vatten och skrubba skalen. Släng musslor som inte stänger sig när du skrubbar dem eller som har trasigt skal. Och de som inte öppnar sig efter kokningen slänger jag också. Genom att mixa grönsakerna blir soppan "matigare".
 

Musselsoppa

3 nät färska blåmusslor (à 1,5 kg)
2 gula lökar, skalade och hackade
2 morötter, skalade och slantade
1 fänkål, skalad och skivad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk olivolja
2 1/2 dl vitt matlagningsvin eller vitt vin
5 dl hönsbuljong
2 1/2 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
3 msk hackad persilja
Fräs löken i olivolja i en vid kastrull, lägg i musslorna och häll på vin och hönsbuljong. Lägg ett lock på kastrullen och koka upp, låt det koka 2-3 minuter. Häll av musslorna i ett durkslag med en kastrull under. Koka ihop musselbuljongen med övriga grönsaker tills grönsakerna har mjuknat. Mixa. Koka med grädde ett par minuter. Smaksätt med salt och peppar, rör ner persiljan. Fördela musslorna med skal i djupa tallrikar, häll på het musselsoppa. Eller än hellre omvänd ordning - så ser det aptitligare ut. Serveras med baguetter.
Så gott, så gott!

Chokladmousse

2 dl vispgrädde
2 st äggulor
100 g mörk choklad + 4 rutor att dekorera med
Smält chokladen i en skål i vattenbad. Vispa grädden (ej för hårt). Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen. Vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden. Fördela moussen i portionskoppar. Låt moussen stelna i kylen minst en timme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar