söndag 24 november 2013

Svampkrustader och lammstek med potatisgratäng

Fredagskväll! Medan Anders och Sigrid traskar iväg till tennisträningen börjar jag med middagen. Lagom till huvudrätten står i ugnen är det dags att gå iväg med Arvid till tennisen och eventuellt ta med Sigrid hem.
Denna gång lekte Sigrid med en av sina kompisar varför hon ville stanna kvar till dess Anders och Arvid skulle gå hem (Anders stackarn satt där i två timmar, men han tycker vanligtvis att det kan vara ganska skönt. Han skvallrar litet med andra föräldrar och läser en och annan tidning. Denna gång var Sigrid rejält trött, hon borde egentligen ha följt med hem. Men ville absolut inte höra på det örat. När hon är riktigt trött är hon inte så mycket tjurig som ...överenergisk. Resultatet var att Anders fick förmana både henne och hennes kompis att inte slå volter över täcket (kan vara farlig). Eller leka alltför vilt.. Eller.... Inte så mycket tid för att sitta och gå ner i varv själv då med andra ord.) .
Denna helg hade vi planerat att korka upp två viner på fredagen och jämför dessa mot varandra under både fredag och lördag.
De aktuella vinerna var Côte-Rôtie Brune et Blonde av producenten Guigal från 2004 och Hermitage Domaine des Tourettes från 2007 av Producenten Delas. Anders kommer att beskriva dem mer ingåendei ett senare inlägg.
Båda från Rhônedalen och båda mestadels av druvan Syrah - vilken mat passar till?

Svampkrustader

1 paket bacon, klipps till tärningar
150 g svamp, tärnas
1 gul lök, tärnad
1 msk smör
salt, peppar
cayennepeppar
2 dl creme fraiche
12 krustader
 
Fräs bacon och lök i smör. Fräs ner svampen.Röran ska vara gyllenbrun. Krydda med salt och peppar.
Rör ner grädden och låt koka 5 minuter. Värm under tiden krustaderna. Fyll dem med svampröra.
Som huvudrätt åt vi Lammstek med potatisgratäng. Döm min förvåning då både Arvid och Sigrid föredrar kokad enkel potatis framför potatisgratäng.


Lammstek

1 kg lammstek utan ben
8 vitlöksklyftor
2 rosmarinkvistar
salt och vitpeppar
Låt köttet ligga i rumstemperatur drygt 1 timme. Sätt ugnen på 175 grader Celsius. Skala vitlöken och pressa 2 av klyftorna. Gnid in köttet med vitlöken. Stick hål i köttbilen och stick in övriga vitlöksklyftor i köttet. Krydda runt om med salt och peppar.
Lägg steken i en ugnssäker form eller i en lite långpanna. Fördela rosmarinen runt steken. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer i mitten av den tjockaste delen av köttet. Sätt in steken i nedre delen av ugnen och stek till önskad innertemperatur. Jag vill ha den helt genomstekt och väntade tills termometern pekade på 71 grader Celsius. Stektiden blir 1,5 - 2 timmar. Ta ut steken och låt den vila ca 15 minuter innan den skärs upp.

Potatisgratäng

1,5 kg potatis, skala och skiva
1 gul lök, tärnad
1 vitlöksklyfta, skalad och pressad
2 msk smör
5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl riven ost
salt och peppar efter smak
Sätt ugnen på 175 grader Celsius. Fräs den gula löken i smör i en rymlig kastrull ca 2 minuter utan att den tar färg. Tillsätt vitlök och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll i grädde och mjölk och låt koka upp. Tillsätt potatisskivorna och sjud tills de är mjuka, ca 20 minuter. Tag kastrullen från värmen. Rör i ost, salt och peppar. Fördela potatisblandningen i en smord ugnssäker form. Låt gå över köttet i ugnen. Hög ugnstemperaturen då köttet är klart och gratinera på slutet av tiden tills gratängen har fått en fin färg.
Lagom tills övriga familjemedlemmar kom hem, var allt klart!!!


1 kommentar:

  1. Som storasyster tycker jag mig känna igen vissa drag hos dottern som mamma gjorde likadant även om det sedan brukar sluta väldigt snabbt för mamma om jag minns rätt från ungdomens år. Kram från mig till er alla och underbara bilder som alltid Moster E

    SvaraRadera