söndag 27 oktober 2013

Tema ryskt med Blinier och Borsjtj hos familjen J!

 
 Vi var bjuden på middag till familjen J. Både deras dotter E. och Arvid hade varit på Halloween disco kvällen innan vilket skapade en önskan att spöka ut sig. Sagt och gjort.
Nu blev dessvärre bilderna av det skakigare slaget. Faktum var att de hade dukat väldigt fint med torkade lönnlöv på en löpare i orange på bordet. Längs hela bordet fanns legoklossar byggda som den ryska flaggan - rött, blått och vitt, nedifrån och upp.

Blinier

20 g jäst
2,5 dl mjölk, 37 grader Celsius varm
1,5 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
1 dl gräddfil
1 ägg
                            salt efter smak                             
Servera blinierna med crème fraiche, rom och hackad röd lök.
Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa smeten slät. Låt jäsa 30 min.
Vispa äggvitan hårt. Vänd ner den i smeten, rör försiktigt så allt blandar sig. Grädda i väl smord plättlagg ca 2 min per sida.   
 Fru J. hade jobbat hela dagen. Herr J. tycks ha fått använda en hel del av dagen till att laga mat - han hade börjat i god tid, men huvudrätten hade bränts vid. Så det var bara att hälla ut och börja om...
 Barnen trivs väldigt bra i varandras sällskap. Sigrid hade skrivit en hemlig lapp (jag tror att den innehöll ett lämpligt schema över dagordningen under kvällen) innan vi gick. Bara Ester skulle få läsa. Jag vet inte riktigt var den tog vägen sedan. Men det tycks ha gått bra även utan.

 Borsjtj – rysk rödbetssoppa

3 st lagerblad
500 g potatis
100 g morot
350 g vitkål
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
8 st rödbetor, (750 g)
2 msk smör
3 l vatten
6 grönsaksbuljongtärningar
0,5 dl vitvinsvinäger
1 tsk salt 1 krm svartpeppar, nymald
Tillbehör 1 pkt smetana
1 st bröd, grovt
Skala och skär potatisar och morot i cm-stora bitar, finstrimla vitkål, skala och finhacka lök och vitlök. Skala också rödbetorna och skär i mindre bitar. Hetta upp smör i en stor kastrull och fräs först lök och vitlök på medelvärme ca 1 minut. Blanda ner potatis, morot och vitkål och fräs ytterligare ca 1 minut under omrörning. Häll på buljong. Blanda ner rödbetorna och koka under lock ca 15 min tills rotsakerna är mjuka. Smaka av soppan med vinäger, salt och peppar.
Efterrätten äpplepaj! Mycket god! 
Vi blev mer och mer diffusa i våra former....
Tack för en (som vanligt) suveränt trevlig middag!
Sigrid var en svart katt och Arvid en clone-warrior

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar