tisdag 15 oktober 2013

Årets äppelmos av mormors äppelskörd!

 Tidigare i höstas for vi till mormor/mamma/svärmor på besök.
 Hon har både päron- och äppelträd som dignar av frukt...
 Päronen fick vi dessvärre slänga då vi lät dem stå i kassar i några veckor efter hemkomsten. Men äpplena klarade sig desto bättre...
 Ser ni kassarna i bakgrunden - fler blev det...
 Det är ett arbete att plocka.
 Men betydligt mer tacksamt än att plocka bär tycker jag -  det går snabbare att fylla kassarna/barkarna....
 Så en lördag i oktober var det dags att ställa iordning maskinen...
 Anders jobbade, men deltog ändå i arbetet - med glada tillrop.
 Vi hade plockat väldigt mycket frukt detta år. Detta gjorde att vi fick plocka isär beredaren några gånger eftersom äppelkärnorna stoppade upp mosflödet...
 Det var första året Sigrid var med. Hon var riktigt duktig.

Äppelmos

Till varje kg äpple (motsvarar cirka 1 liter passerat mos) tar man 3-6 dl socker,
1 krm askorbinsyra (för att inte moset ska bli brunt),
1 tsk Atamon.
Tvätta äpplena och skär dem i klyftor. Skal och kärnhus behöver inte tas bort. Lägg äppelklyftorna i en stor gryta med litet vatten på botten, bara så pass med vatten att inte äpplena kokar fast. Koka äpplena tills de är mjuka. Passera frukten genom köksberedaren. Häll tillbaka äpplemoset i grytan och häll på socker. Låt koka i 5 minuter. Ta ifrån värmen och rör ner Atamon och askorbinsyran. Häll upp i de med atamon försköljda glasburkarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar