torsdag 12 september 2013

Gnocchi med lammragu och en liten rolig vinprovaranekdot

 Anders blev avtackad från sitt förra arbete med blommor...
 ...och en ljusstake från svensk tenn 

Det var en sådan där riktigt mysig fredag.

  Jag hade gjort en extremt lätt maträtt.

 

Gnocchi med lammragu

1 gul lök
1 burk majs
2 msk smör
400 g lammfärs
1 vitlöksklyfta
2 krm riven muskot
1 tsk oregano, torkad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl rött vin
1 burk hela tomater
1 msk tomatpuré
ev vatten

Hacka löken och fräs deni smör i en rymlig stekpanna tills den blir genomskinlig. Tillsätt lammfärs, finhackad vitlök, muskot, oregano, majs, salt och peppar och fräs på stark värme tills färsen är genomstekt. Häll på vinet och låt det koka in helt. Sänk värmen och tillsätt tomater och tomatpuré. Låt koka på svag värme cirka 20 minuter. Rör om då och då. Tillsätt lite vatten om det blir för torrt.
Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Servera med färsk kokt gnocchi och nyriven parmesanost.
 Litet roligt var det då Anders skulle gissa vin (Chakana Estate Selection Malbec (nr 6664)  109 kr). Vinet var på druvan malbec och ursprungslandet var Argentina. Saken var den att jag hade köpt vinet i hemlighet under veckan. Jag hade rullat in det i väldigt många plastpåsar och gömt det långt inne i ett skåp, dock inte vinskåpet. Anders hade således ingen aning om att det fanns i vår ägo.
Vanligtvis är det Anders som funderar och kastar fram flest idéer och inköp till vinskåpet (jag har andra områden...). Han glömmer sällan ett vin han har köpt. Vi har båda snöat in rejält på Europa ö.h.t. Så mer utifrån sin kunskap om vi har i vinskapet än att ge vinet en ärlig chans utbrister han (med en något mallig uppsyn) "JA, det är ju VERKLIGEN från Europa!" Då jag säger "Nej!" Blir han konfunderad. "Sydafrika." (4 flaskor i vinskåpet är sydafrikanska)."Nope" "Australien??" "Nix." "Kalifornien." "Fel."

Nu ser han ut som en levande fågelholk. "Men det finns väl inga andra???" "Tja, vi har ju Sydamerika." "Ahhhh Argentina." Ordningen är någorlunda återställd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar