måndag 30 september 2013

Gäddqueneller i Mornaysås, serverade med potatismos!

Tidigare brukade Anders och jag ibland köpa små gäddqueneller och spritsade potatismosrosor på saluhallen på fredagarna. Varför inte göra själv? Detta var osannolikt gott, det var verkligen väl värt bestyren, som inte på långt när var lika krävande som jag hade trott.

 Gäddqueneller i Mornaysås med parmesanost

500 g benfri gäddfilé
2 ägg
3 äggvitor
3 dl vispgrädde
salt
peppar
muskot

Mornaysås
2 1/2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1-2 msk smör
1/2 tsk salt
peppar
3 äggulor
1 dl parmesanost

Dekoration
riven parmesanost att pudra på

Mornaysåsen:
Rör ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt smöret och häll i resten av mjölken under omrörning. Koka upp och koka på svag värme ca 4 minuter tills den börjar tjockna. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt 3 äggulor under vispning. Sjud såsen ca 2 minuter. Ställ kastrullen från plattan och rör ner osten.
Gäddquenellerna:
Mal gäddfilén i en matmixer. Salta färsen och kör in saltet på högsta hastighet i matberedaren. Tillsätt ägg och vitor lite i sänder. Häll till sist sakta grädden i en tunn stråle fortfarande med högsta hastighet på. Krydda med peppar och lite muskot. Ställ in i frysen i cirka 30 minuter.

Forma små ägg av färsen med hjälp av en våt sked. Koka sakta i saltat vatten.
Lägg de kokta quenellerna i en eldfast form, slå över såsen, pudra med Parmesanost och gratinera i ugn 225 grader Celsius tills ytan blivit vackert gyllene.
Det såg lyxigt ut.
Var är maten?
Anders tog vinet direkt: Gjord på aligoté, andradruvan i Bourgogne.
 Arvid och Sigrid fick äppeldryck!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar