onsdag 3 juli 2013

Veckans druva: Viognier

Vitvinsdruva från norra Rhônedalen i Frankrike. Förmodligen från regionerna kring Condrieu och Ampuis. Nämns i skrift år 1781 första gången.
Släktskap, då? Ja, viognier är släkt med syrah på ett eller annat sätt. Kanske inte så konstigt då syrah är norra Rhônedalens dominerande rödvinsdruva.
Viognier används inte bara för att göra vita viner. Nej, den blandas även i röda viner i Côte Rôtie (i norra Rhônedalen, fortfarande). Eller  rättare sagt, den får där användas i röda viner. Därmed inte sagt att alla producenter utnyttjar den möjligheten.
Hur smakar då vita viner gjorda på viognier? Ja, aprikos, persika, apelsinskal, blommor och kryddor. Vinerna blir runda med en nästan oljig konsistens. Syrahalten är låg och alkoholhalten ofta hög.
Enklare viner kan kännas tjocka och klumpiga, men går man upp något i prisklass hittar man finstämda viner med finess. Jag har tidigare varit kritisk till druvan, men håller på att ändra mig.
Numera odlas viognier även utanför Rhônedalen. Man hittar druvan (i mindre omfattning, dock) i Spanien, Portugal, Tyskland, Ungern, Grekland, Turkiet, USA, Brasilien, Argentina, Australien och Kanada. Men i mindre omfattning, som sagt....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar