måndag 22 juli 2013

Boeuf bourguignon i sommarvärmen

Köttgryta och rödvin mitt i sommaren? Jodå, det fungerar bra. Fast man kan inta middagen lite senare när det blivit något svalare.

Boeuf bourguignon
1,5 kg högrev
2 tsk salt
0,5 tsk savrtpeppar
4 msk smör
3 dl vatten
2 flaskor rött matlagningsvin
3 msk kalvfond
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 tsk torkad timjan
2 finhackade vitlöksklyftor
10 smålökar
2 msk maizena majsstärkelse
280 g bacon
250 g champinjoner

Skär köttet i bitar med längd, bred och höjd på ungefär 3 centimeter. Salta och peppra. Bryn köttbitarna i smör i en stekpanna. Gör det i omgångar och lägg över bitarna som är klara i en stor gryta. Skölj ur stekpannan med någon deciliter vatten och häll över i grytan. Späd med vin, vatten och fond. Rör om.
Tillsätt tomatpuré, lagerblad och timjan. Låt grytan puttra under lock i minst en och en halv timme.
Skala lökarna och lägg ner dem i grytan. Koka i ytterligare 15 minuter. Red av med majsstärkelse utrörd i vatten. Koka upp.
Stek bacon och champinjoner i lite smör i en stekpanna. Lägg över detta i grytan.

Servera gärna med kokt potatis.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar