söndag 21 juli 2013

Apelsinmarängpaj med apelsincurd

 Vi ska ha en spansk bjudning och jag lyckades klura ut att allt med apelsiner borde ju kunna hänvisas till Spanien (med litet god vilja) om man är riktigt sugen på en viss efterrätt... Sagt och gjort.

Apelsinmarängpaj med apelsincurd

Pajskal
150 g smör
4 dl vetemjöl
3 msk socker
1 st äggula
Apelsincurd
3 apelsiner
3 msk maizenamjöl
4 äggulor
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
Maräng
5 äggvitor
3 dl socker
Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Spara äggvitan i en skål (till marängen). Låt degen vila kallt minst 30 minuter. Pressa apelsinerna till curden och blanda med maizenamjölet i en kastrull. Dela äggen och blanda ner gulorna i kastrullen. Häll ner sockret. Låt krämen sjuda tills den tjocknar, den ska inte koka. Rör ner smöret och låt det smälta. Kyl ner krämen. Sätt ugnen på 175 grader Celsius.
Tryck ut pajdegen i en smord form, gärna med avtagbar kant. Nagga lite med en gaffel i botten och grädda pajskalet ca 12 minuter. Vispa äggvitorna till marängen till ett hårt skum. Blanda ner sockret och vispa till en blank fin marängsmet. Fyll pajskalet med den kalla apelsincurden och bred försiktigt på marängsmeten. Grädda pajen i ugnen ca 8 minuter, tills marängen fått fin färg. Låt pajen svalna helt och gärna stå kallt innan den serveras.
 Apelsincurden försvinnande god.
 Först måste ju hjälpredan självfallet tvätta händeran efter det ansträngande utomhusarbetet som föregick bakningen....
 Grushögen har även satt igång ett myller av lekar för storebros och lillasyster.
 Många lekar har jag ingen aning om vad de sysslar med.
 Men roligt har de...

2 kommentarer:

  1. Vilken smart variant istället för citronmarängpaj! Måste prövas!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ska du ha fröken Dill - den var riktigt god, dessutom!//Lena

      Radera