torsdag 6 juni 2013

Arvids 7-årskalas: Tema Star Wars

 Så var det äntligen dags för Arvids 7-års kalas. Vi hade bjudit hela hans klass. En ganska liten, men väldigt trevlig klass.
Bordets dukning har jag redan skrivit om...
 ...i likhet med husets utsmyckning...
 Sigrid gumman såg ut som prinsessan Leia! Så söt.
 Barnen kom. Många hade med sig presenter som rörde just Star Wars - Arvid var helt lyrisk.
Anders hade bakat nästan allt (medan jag sydde vimplar och vek stjärnor för glatta livet). Dessvärre har vi ont om bilder på dessa. Men det rörde sig om Snoddas (eller moccarutor), kanelbullar, havrekakor, kokoskakor, chokladbollar...och tårta naturligtvis....
Anders hade en brun mantel på sig (syddes i all hast kvällen innan). En kopia av Obi Wan Kenobi.

Där satt de nu på sina tronstolar... 
Och hade det ganska trevligt. Sedan blev det mycket spring i benen på de flesta (inklusive Sigrid) 
Efter födelsedagssången till Arvid sprang de flesta till studsmattan. Arvid och hans två bästisar T. och N. satt kvar och pratade. Det är en snacksalig samling. Men det är förståndiga samtal de har. Oftast. Det är ett sant nöjde att få vara med och lyssna. 
Sedan var det studsmatta för hela slanten. Anders vakade som en hök att inget hände, man blir förvånad över hur förvånansvärt lugnt det går till, trots att det vara många på mattan.
Sista 20-25 minuterna blåste vi av för litet lek.
Vi hann inte med allt vi tänkt, men hellre åt det hållet...
Då mycket i Star Wars rör sig om "Kraften" tänkte vi att vi som lek-tema skulle ha våra 5 sinnen (+ ett litet experiment).
Vi började med smak...sött (sockerbit), salt (chips), surt (citron) och beskt (choklad). Det var roligt med chokladen - alla ville ha choklad. Men det är ju oftast ljus choklad barn vill ha 86 procentig är för besk. Det blev litet av skytteltrafik till toaletten för att spotta ut den. Endast ett barn tyckte att chokladen var ätbar.
Sedan var det dags för lukt. Jag hade blandat kanel och socker i en skål med lock. Sedan bad jag barnen att hålla för näsorna innan jag lyfte locket (påminde om att de fick andas genom munnen istället för att inga oönskade sidoeffekter skulle uppstå). De fick var sin sked - stoppade en sked med blandningen i munnen och kände efter hur det kändes (man känner bara att det är sött). Sedan var det dags att släppa fingrarna för näsorna (då kommer kaneldoften som ett brev på posten) .
 
Sedan hann vi bara med experimentet. Vi hade två ägg, ett kokat och ett rått. Vilket snurrar fortast? Varför? Ingen hade rätt. 
 Sedan var det godisdags. Alla barn fick ta tag i ett av alla snören som hängde ner från Piñatan, som var i form av Darth Vaders huvud, och dra.
Svarta godispåsar välde ut.... 
Sedan hade jag gömt de små mintpastillfyllda plåtaskar som såg ut som Darth Vader respektive Storm trooper huvuden i en tidningsfylld flyttkartong på framsidan. Möjligt att denna godispåse var med populär än den andra - kul med plåtaskarna. 
Tårtan hann jag få med på bild efter kalaset var slut - vi hade bakat en chokladtårta som vi klädde med en jätte"oblat" med bilder på olika Star Wars figurer. Förutom 6 svarta ljus hade vi ett, det sjunde, som föreställde Darth Vader hållandes i sitt röda ljussvärd, förlåt stearinljus.

Vi var alla mycket nöjda med kalaset - Arvid ville ha 7 pussar vid nattningen (eftersom han ju nu är 7 år). Han var riktigt ,riktigt nöjd!!! På måndagens samling på skolan hade två av barnen sagt att det var det absolut roligaste kalas de någonsin hade varit på. Överord måhända, men riktigt roligt att höra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar