lördag 11 maj 2013

Fem ungerska viner

Fem olika ungerska viner hann vi prova när släkten var på besök. Vi var ju i Budapest strax efter påsk och om man håller kvar vid landstemat på middagar hemmavid så drar man ut på minnena av resan. Ganska trevlig strategi, tycker vi.
Tocajicum Darázskö Furmint 2011, Tokaj, Ungern, nr 2286, 99 kr
Väldigt personligt och annorlunda vin som vi blivit förtjusta i. Efterrättspäron, citrus, äpplen och vanilj. Ena sekunden känns det som en finare bourgogne, nästa som ett enklare vin med vingummismak. Ändå sitter det ihop? Gott är det. Och annorlunda.
Mandolás Furmint Dry 2010, Tokaj, Ungern, nr 83134, 149 kr
Egentligen godare och mer välbalanserat än det förra vinet. Men lite tråkigare i längden?
Så här får det bli; Det förra är perfekt som altanvin innan middagen, det här gör sig bättre som matvin. Citrus, äpplen och vanilj även här.
Hungarian Rhapsody Blandlåda Polgár, Villány, Ungern, nr 71448, 1170 kr för sex flaskor.
Nej, de här sex flaskorna var inte värda 1170 kr. Sist ut var Kadarka och Merlot. Liksom de tidigare vinerna var de rustika och stjälkiga. Hade priset legat på strax under en hundralapp per flaska hade de varit OK. Men här är snittpriset det dubbla. Inte närheten av prisvärt.
Vi tycker att det är lättare hitta goda vita ungerska viner än röda. Men det finns ett och annat gott rött vin också, om man bara har tålamod. Dock inte i denna blandlåda.
Oremus Tokaj
Kvällen avslutades med en söt tokajer. Mmmm! Ungern när det är som bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar