torsdag 18 april 2013

Vår vårresa till Budapest del 1 Gündelpannkaka och ungersk gryta pörkölt med galuska (ungerska nudlar)

Av de resor vi har gjort hittills med barnen var Budapest för tre år sedan bland de absolut mysigaste. Tänkte vi och bokade en påskresa dit (förra gången var vi där mitt i sommaren). Vi passerade hotellet med våra resväskor innan vi gav oss ut på promenad. Mitt på en innergård fann vi ett litet träskjul fyllt med LEGO. Mer om detta i ett senare inlägg.
Sedan fann vi, precis vid bron över till Margaretheön, en restaurant med många inhemska rätter. Så gott, sådan trevlig service, så mysigt.
Sigrid och Arvid valde Gündelpannkakor med chokladsås och florsocker...Receptet som kommer från en berömd restaurang i Budapest vars första ägare, Karoly Gundel, skapade denna pannkaka, fylld med valnötter, russin och citron och serverad med varm chokladsås.  

Gündelpannkakor med chokladsås

Chokladsås 
3 msk kakao
3 msk socker
3 äggulor
2 dl mjölk
1 dl grädde
125 g mörk choklad, hackad
4 msk mörk rom eller konjak
60g smör

Pannkakor 
3 ägg,
3 dl kopp mjölk
3 dl vetemjöl
50g smör
Fyllning
125 g valnötter
60 g russin
60 g socker
Skal av 1/2 citron
4 msk mörk rom eller konjak
Chokladsåsen: Vispa kakao, socker och äggulor tillsammans. Låt mjölk och grädde koka upp, ta bort från plattan och häll över äggula blandningen, vispa. Återgå till plattan och koka försiktigt under omrörning tills såsen tjocknar. Remove Ta bort från värmen och tillsätt chokladen och rom, rör tills allt har blandats.
Pannkakorna Vispa ägg, mjölk och mjöl tills du har en slät smet. Låt stå i 10 minuter. Konsistensen ska vara som att hälla grädde. Hetta upp en stekpanna, tillsätt en klick smör. När smöret fräser, häll i en slev smet, flytta pannan runt så att smeten täcker hela botten. Stek på medellång hög värme tills de pannkaka är gyllenbrun under. Vänd den och stek andra sidan på samma sätt. Fortsätt med resten av smeten och ställ åt sidan.
 Fyllningen Finhacka valnötter och russin, och kombinera med socker, skal och rom.
Anders och jag åt pörkölt med galuska. Suveränt gott, på ett rustikt sätt.

Pörkölt med galuska (=ungersk pasta)

Pörkölt
8 hg benfritt kött
2 hg gul lök
2-3 matskedar ister eller olja
1 tesked paprikapulver
1 grön paprika, hackad
1 tomat
peppar
salt
ev. lite starkt paprikapulver 
Om kötten är oxkött kan även kummin tillsättas.
Förbered genom att skära köttet i 2 cm stora bitar. Finhacka löken och stek den genomskinlig i fettet. Strö över paprikapulvret och rör om. Ta av från värmen och vänd ned köttet och den gröna hackade paprikan. Stek några minuter under omrörning och krydda sedan med salt, peppar och häll i tomaten, skuren i mindre delar. Täck med lock och låt koka klart. Om det kokar torrt kan lite vatten tillsättas.
Galuska/galluschka
1 ägg
3 dl kallt vatten
1 tsk salt
5 hg vetemjöl

Vispa ägg och vatten och arbeta därefter in mjöl och salt. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Nyp av tumnagelstora bitar av degen och koka. Med mindre mjöl får man en lösare deg. När galuskan flyter upp är den klar. Ta upp den och lägg den i ett durkslag och spola snabbt av den i kallt vatten. Smält 3 msk smör och vänd ned galuskan. Servera genast med gulasch eller pörkölt (gryta).
Vi börjar nog ofta våra utlandsresor på liknande sätt - snabbt in med resväskorna på hotellrummet och sedan ut och leta lokalt matställe.
Alla blev mätta och belåtna över sina respektive val.
Det lokala vinet (vi testade olika viner i glas så att vi kunde smaka varandras också) var goda, rustika men goda.
Tillbaka till hotell Marriott Courtyard. Vi bodde centralt och hade stora fönster ut mot centrum. Kul, i synnerhet för dem som bor mer lantligt normalt (=vi).
Anders och jag hade ett rum och barnen ett, med en dörr mellan rummen. Väldigt praktiskt för en barnfamilj.

2 kommentarer:

  1. Åh, har ni varit i Budapest - så härligt! Känner verkligen att vi borde försöka ta oss dit, då det ju är en del av barnens kulturella arv... och dessa pannkakor skulle garanterat göra succé...!

    Jättefina dukningar i tidigare inlägg nedan - du är en fena på det, Lena! Ehm, eller kanske Anders också, det där var ju lite könsrollskonservativt av mig... :-)

    Kram,
    Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Helena! Och absolut att ni ska dit - ni har ju faktiskt mer personligt intresse av specifika områden än de flesta av oss.

      Måste tillstå att vi är nog ganska könskonservativa av oss just när det kommer till dukningarna, litet trist kanske. Men samtidigt skönt att vi inte strider om vem som ska få duka...Den striden har jag å andra sidan m-tors då är det Arvid och Sigrid som väljer servetter och brytning...

      Radera