söndag 7 april 2013

Tignanello 2008

Tignanello 2008, Toscana Italien, nr 32152, 499 kr
Att det här vinet inte blir ett "Vintips" här på vår blogg har en enkel förklaring. Det har redan tidigare varit ett "Vintips" och att skriva om det igen känns fel. Även om man just för det här vinet skulle kunna göra ett undantag.
Detta vin är en så kallad "Super Tuscan". Det innebär att att det är ett vin gjort på (delvis) druvor som egentligen inte hör hemma i regionen. Tignanello, som skapades redan 1971, är gjort på 80 % sangiovese, 15 % cabernet sauvignon och 5 % cabernet franc. Det är de båda cabernetdruvorna som är udda druvor i viner från Toscana, även om man numera får ha i cabernet sauvignon i vanlig Chianti Classico.
"Super Tuscans" har ofta stiliga varunamn. Eller vad säger ni om viner som heter saker som Solaia och Ornellaia?
Tillbaka till Tignanello 2008. Vinet har rubinröd färg. Körsbär, svart te, vanilj och choklad. Vinet är kraftfullt och har gott om tanniner. Men ändå så välbalanserat. Just kraftfullheten och balansen sammanvävda med en sådan precision ger en upplevelse i sig.
Ett riktigt gott vin om det inte redan framgått! Vi har en flaska kvar av denna årgång. Därefter ska vi prova årgång 2009 som nu finns på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar