lördag 13 april 2013

Hummersoppa och Pilgrimsmusselfärserad rödtunga med vitvinssås...

Denna måltid åt vi visserligen under påskhelgen men fisk och skaldjur passar väldigt bra på våren tycker vi - lätt och gott!

Hummersoppa

8 personer
2 humrar;
1/2 kg morötter, skalade och slantade;
3 charlottenlökar, skalade och tärnade;
2 vitlöksklyftor, skalade och finskurna;
1 flaska vitt matlagningsvin;
2 pkt hönsbuljongtärning
2 l vatten;
2 msk mjöl, utrört i kallt vatten
3 dl tjock grädde
cayennepeppar, salt,  och vitpeppar efter smak
Skala humrarna, lägg allt kött åt sidan. Grovhacka skalen. Fräs upp i en gryta och låt stakas i 5 minuter. Häll över 1 liter vatten och låt puttra under 30 minuter. Sila bort skalen och ställ buljongen åt sidan. Bryn lökhacket i smör. Tillsätt alla övriga ingredienser (utom hummerkött). Låt småkoka i ca 50 minuter. Häll i buljongen från hummerskalskoket. Mixa soppan slät.
 

Pilgrimsmusselfärserad rödtunga med vitvinssås

4  enkelfiléer rödtunga
200 g pilgrimsmusslor
2 msk grädde (ev. mindre. Ska inte bli för löst)
1/2 tsk timjan
Salt och peppar
1-2 dl vitt matlagningsvin
1-2 dl grädde
Ev. Maizenaredning


Mixa pilgrimsmusslorna i matberedare, blanda med grädde till en lagom krämig konsistens, timjan och smaka av med salt och peppar. Lägg upp fiskfiléerna på en skärbräda och bred ett lager smet på varje filé. Låt en bit i början av filén vara utan smet så det blir lättare att rulla ihop den. Rulla ihop till snygga rullar och ställ dem i en form, inte allt för stor, och häll matlagningsvin runtom. Grädda i ugnen på 175 grader C. i ca 15 minuter. Häll av vätskan och koka ihop med grädden, red eventuellt av med maizenaredning om så behövs. Servera med kokt pressad potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar