söndag 10 mars 2013

Trerätters i Uppsala med hummersoppa, lax- och pilgrimsfärserade sjötungsrullader och creme brûlée

 

 Idag bar det av till Uppsala där Herr C. och moster E. bjöd in på en riktigt superb middag. De hade dukat i pigga färger med vårlika inslag - verkligen en fröjd för ögat!
Inför första rätten hade de skalat räkor och klippt litet dill i varje tallrik - vad skulle det bli? 
Innan vi fick svaret på våra frågor visade Arvid och Sigrid ett potpurri av litet historiska händelser...
Många ränker, halshuggningar, knivmord och pistolsjutna maskeradkungar och ärtsoppor med specialingredienser fick vi ta del av. Riktigt underhållande. 
 Här står kvällens värd och lägger sista handen på både för- och huvudrätt.
 Arvid vart törstig efter sitt bejublade skådespeleri.
 Förrätten hade det fakstiskt köpt färdig direkt från frysdisken. Det hade vi aldrig anat.Suveränt gott!

Lax- och pilgrimsfärserade sjötungsrullader

8 sjötungsfiléer
400 g laxfilé
200 g pilgrimsmusslor
2 ägg
2 dl vispgrädde
salt, peppar och cayenne efter smak
Färsen:
Mixa laxen i matberedare, tillsätt äggen, grädden, salt och peppar.
Hacka pilgrimsmusslorna och blanda ner.
Häll smeten i en spritspåse. Fyll de rullade filéerna med färsen och grädda i ugn cirka 15 minuter i 175 grader.
Till detta serverades pressad potatis och sparris. Bland annat.

 Då det var dags för efterrät hade vi helt lagt undan kameran och funderade bara på att ha det bra. Vi lyckades kanska bra...

Creme brûlée

1 vaniljstång
6 äggulor
2 dl socker
1 dl mjölk
4 dl vispgrädde
florsocker eller råsocker
5 dl färska bär som hallon och björnbär

Sätt ugnen på 150 grader. Sätt in en långpanna med hög kanter i ugnen. Koka upp 1,5 liter vatten och häll i vatten upp till halva kanten på långpannan. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt till en kastrull med mjölk, grädde och socker. Låt mjölken, grädden och sockret nästan koka upp, rör då och då så att sockret löser sig och ta sedan av värmen och låt stå att dra. Vispa under tiden äggulor fluffiga. Tillsätt äggulorna medan mjölken fortfarande är varm under kraftig vispning. Häll creme brule smeten i portionsformar. Ställ dem i vattenbadet. Grädda creme bruleen i cirka en timme. Ta ut och låt svalna. Hit kan du förbereda creme brulee och ha i kylen.
 
Vid servering är det bara att strö över socker med grillen i ugnen. Sätt ugnen på max grill. och sätt formarna tätt under grillelementet tills sockret mörknar. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om Crème brûléen är kall). Servera gärna med färska hallon och björnbär (helt suveränt till).
Stort tack för en suverän kväll!!!

2 kommentarer:

  1. Ser verkligen härligt och vårigt ut, med solen som strålar in genom fönstret och en underbart glad och färgpigg dukning! Och maten ser inte dum ut, den heller... :-) Hälsa moster E!

    Kram,
    Helena

    SvaraRadera
  2. Hej Helena!
    Det ska jag absolut göra! Jo både meny och bordsdukning gav en bra vitamininjektion.
    Kram,
    Lena

    SvaraRadera