torsdag 14 mars 2013

Italienskt och ungerskt i glasen

Denna helg jämförde vi ett italienskt vin med ett ungerskt. Båda röda viner med druvkombinationen cabernet sauvignon och cabernet franc. Det italienska vinet segrade. Målfoto behövdes inte.
Tenuta Belguardo 2010, Maremma Toscana Italien, nr 91303, 199 kr
Vinet är från Maremma där det är populärt att använda franska druvsorter i vinerna. Ibland på egen hand, ibland tillsammans med inhemska italienska druvsorter så som sangiovese.
Druvblandningen i detta vin är 90 % cabernet sauvignon och 10 % cabernet franc. I doft och smak hittar vi svarta vinbär, kaffe, vanilj och choklad. Eftersmaken håller så kvar länge och klingar av på ett fint sätt. Det är kraftfullt men ändå elegant. Ett riktigt gott vin som vi måste köpa fler flaskor av!
Polgár Cuvee 2005, del av Hungarian Rhapsody blandlåda, Polgár Ungern, nr 71448, sex flaskor för 1170 kr
Här hittar vi 55 % cabernet sauvignon och 45 % cabernet franc. Kraftigt och smakrikt men inte lika nyanserat som det italienska vinet. Svarta vinbär, vanilj och choklad även här men allt uppskruvat några snäpp så att eventuell elegnas går förlorad. Ett gott vin som fick lida av att vinet det jämfördes med var så väldigt tilltalande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar