onsdag 20 februari 2013

Veckans druva: Rubin

Rubin är en rödvinsdruva som framför allt odlas i Bulgarien. Ja, den skapades till och med där. Året var 1944 och platsen Pleven i norra Bulgarien. På ett institut där korsdade man druvorna nebbiolo och syrah. Rubin blev officiel druva 1961. Druvorna i sig är ganska små med tunna skal. De kan ackumulera höga sockerhalter.
Viner på rubin är fylliga men samtidigt mjuka och lite söta. Örter, svarta vinbär och plommon kan man hitta i doft/smak. Den djupa färg vinerna får beror på druvornas höga halter av antocyaner som till och med är högre än i cabernet sauvignon, som är känd för att ge viner med djup färg.
Rubin gifter sig väl med ek men har kanske fortfarande en del att bevisa när det gäller lagringsduglighet.
Rubin är ju ett vinnade namn på en druva och dessutom enkelt att uttala. Kanske det kan hjälpa druvan till ökad spridning i framtiden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar