onsdag 9 januari 2013

Veckans druva: Rondinella

Rondinella är en rödvinsdruva som framför allt odlas i Valpolicella och Bardolino öster om Gardasjön i norra Italien. Den ingår i vanlig Valpolicella men även i amarone och recioto. Eftersom man vid amaroneframställning torkar druvorna uppskattar man druvor som är motståndskraftiga mot svampsjukdomar. Rondinella är en sådan druva.
Den blandas i detta område med corvina och molinara (men även med corvinone). Om corvina är den mest uppskattde av dessa tre druvor och molinara den minst, så intar rondinella platsen där emellan.
Viner på druvan bli fruktiga med tydliga körsbärstoner. Druvan har dock inte karaktär nog att göra solokarriär, utan får finna sig i att blandas med de övriga druvorna. Inget fel med det, å andra sidan.

Rondinella nämns för första gången i vinsammanhang så sent som år 1882. DNA-analys visar att corvina är den ena föräldern. Den andra föräldern är okänd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar