onsdag 16 januari 2013

Veckans druva: Nero d`Avola

Nero d`Avola är Siciliens mest planterade rödvinsdruva. En inte allt för avancerad gissning pekar på att den har sitt ursprung i staden Avola på Sicilien. Den sicilianska botanisten Francesco Cupani beskrev druvan redan år 1696, då med druvnamnet Calavrisi. En annan synonym är calabrese.
På Sicilien odlas den över i princip hela ön. Den gillar hetta så den gör sig bra i odlingar som inte ligger på för hög höjd.
Druvan ger viner med mycket färg och av det skälet så exporterades den tidigare till Toscana, Piemonte och även till Frankrike, för att i dessa områden blandas i de egna vinerna.
Sedan en tid tillbaka har dock druvan blivit populär och står nu stadigt på egna ben (eller stockar).
Det som kännetecknar nero d`Avola när den är som bäst är mörk färg, tydliga tanniner, märkbar syra och en smak av plommon och söt choklad. Visst låter det gott?
Finns den någon annanstans då? Ja, mindre odlingar finns i Australien, Kalifornien, Turkiet och på Malta. Men då talar vi alltså om mindre odlingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar