onsdag 30 januari 2013

Veckans druva: Aglianico

Aglianico har ett envist rykte om sig att vara en italiensk rödvinsdruva med grekiskt ursprung. Ja, italiensk och rödvinsdruva är inte bara rykten utan faktum. Däremot är det där med grekiskt ursprung högst osäkert. Namnet aglianico har snarare ett spanskt ursprung än ett grekiskt. DNA-analyser visar dessutom ingen släktskap mellan aglianico och dagens grekiska druvor.
Druvan mognar sent och är färdig att plocka först en bit in i november vissa år.
Den odlas mest i södra Italien. Särskilt då i Kampanien och i Basilicata.
Det mest kända område som druvan förknippas med är Taurasi i Kampanien. Där blir vinerna mörka, koncentrerade, syra- och tanninrika. Väl lämpade för lagring. (Tack och lov att druvaorna mognar sent. Annars hade tanninerna varit för skarpa.)
Mer om hur vinerna smakar? Ja, choklad och plommon. Ibland kallas de "Söderns barolo" och det ger väl också en bild av hur de smakar....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar