måndag 7 januari 2013

Lutfisk med tillbehör - kvällsmaten på annandag jul

Vi serverar inte lutfisk vid julbordet. Av den enkla anledningen att väldigt lite går åt just då. Och återuppvärmd lutfisk är en torr och tråkig historia. Därför äter vi den som huvudrätt senare under juldagarna.
 En väl tillagad lutfisk (vilket är ganska lätt nuförtiden) med goda tillbehör (béchamelsås med kryddpeppar, potatis samt ärtor) ÄR en matupplevelse. Jag glömde att servera ärtor innan jag tog bilderna så tänk er gröna ärtor på sidan.

 

 Lutfisk

2 kg lutfisk
1 tsk salt
50 g smör
4 msk vetemjöl
3 dl grädde
3 dl mjölk
svartpeppar malen och salt efter smak
 
Lägg lutfisken i kallt vatten 1-2 timmar innan den ska tillagas. Sätt ugnen på 200 grader C. Smörj ett ugnssäker form. Lägg fisken med skinnet nedåt i formen. Strö på salt och täck med aluminiumfolie. Koka fisken i nedre delen av ugnen 50-60 minuter. Häll av det spad som bildats och servera.

Béchamelsås

Smält smöret på svag värme i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner vetemjölet.  Vispa ner grädden och låt koka upp, vispa ner mjölken. Låt såsen koka upp och koka 3-5 minuter. Rör väl hela tiden. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera lutfisken med sås, kokt potatis, kryddpeppar och gröna ärtor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar