torsdag 27 december 2012

Julens dukningar

 
Så är juldagarna över för detta år. Vi har haft det väldigt lugnt har det känts som. Och mysigt.
  Juldukningarna gick genomgående i grönt och rött.
  Det märks att vi har ett bredare och större bord numera, 120 cm brett och 265 cm långt - det sväljer allt!! Känns otroligt smidigt. Moster E. och C. kom lagom till eftermiddagsfikat dagen före dopparedagen.
Julblommor i jardinären som stpår på en bricka mitt på bordet.
Servettbrytningen paketet fick hänga med två gånger, dels kvällen då morfar kom, dagen före dan före dopparedan. Sedan även vid juldagslunchen.
Morfar/Pappa blev jätteförvånad över att "paketet"var tomt - han var övertygad om att vi lagt maten inuti. Moster/syster Eva uttalade sig likadant senare.
Paketet....finns redan i en blogg i din närhet.
Hyacinterna placerade jag i alla tänkbara skålar, med litet mossa runt om.
 Vinprovning till den varma skinkan och janssons frestelse dan före dopparedan....
Liggande julgranen - finns redan i en blogg i din närhet....
 Lilla Gull-Sigrid. Nybadad och julfin.

 Det blev julafton.
 Servettbrytningen medeltidsskon /tomteskon eller toffeln prydde julaftonslunchbordet. Vi serverade då bara olika sorters sill (7-8 st) med tillbehör.
 Jo då, det blev äntligen jultomte. På frågan varför aldrig den riktiga tomten kommer till oss, har vi sagt att den riktige kommer till barn som verkligen behöver, alla andras föräldrar får i uppdrag att agera tomte i hans ställe. För att han ska hinna. Sigrid berättade då i förtroende att en av dagisfröknarna berättat att det absolut var riktiga tomten som kommer hem till henne. Sigrid påpekade att hon faktiskt tror att dagisfröken har det bra hemma. Jag sade då att det sannolikt är dagisfrökens man som hänger på sig det vita skägget och sedan känner hans fru inte igen honom. Sigrid var jättenöjd - så är det naturligtvis....

 Servettbrytning julgranen som står. Allt gick i rött.
I mitten av bordet tronar en Toarpskrona.

 Så blev det juldag.

 Även om gästerna försvann höll vi fanan högt på dukningsfronten. Det var först på annandagen som vi tog fram första lutfisken.
 Då först tordes de vita dukarna fram...Med röda tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar